Jistě jsou mezi námi i tací, kteří houby nejedí, ale převážně jsme my Češi národem houbařů. Vždyť jedna facebooková skupina, kde si lidé vzájemně ukazují své úlovky, má přes 180 000 členů.
Houby a hřiby jsou součástí skoro každé kuchyně na světě. Pokrmům dodají silnou, až oříškovou chuť a nezaměnitelnou vůni. Aby se ale naše radost z praženic, houbových omáček a smažených bedel nestala trápením, měli bychom dodržovat určitá doporučení.
Houby můžete ohřívat
Rozhodně připravujte jídla výhradně z čerstvých hub. Zpracujte je hned, jak se vrátíte z lesa. Dlouhou dobu se tradovalo, že se houbová jídla nemají ohřívat, ale to už dnes neplatí. Pokud byla připravena z čerstvých hub nebo hřibů, a následně uchována v chladu, klidně je znovu ohřejte, minimálně však na 70 °C.
K sušeným houbám přidejte bobkový list a rýži
Čerstvé syrové houby skladujte v ledničce nejdéle 2 dny, nejlépe v otevřeném papírovém sáčku, nikdy ne v igelitu. Držte je dál od masa a sýrů, protože umí velmi rychle vstřebat jejich pach a ztrácí svou lesní vůni.
Uvařené jídlo s houbami vám vydrží zmrazené 7-10 dní a sušené houby můžete ve spíži uchovávat až 3 roky. Aby vám je nezačali ochutnávat potravinoví moli, dejte do nádob s houbami několik bobkových lístků, jejichž vůně moly spolehlivě odradí. Přidejte i pár zrnek rýže, ta zase pohltí případnou vlhkost.
Pokud se chystáte houby zamrazit, nejprve je poduste. Nejenže zaberou mnohem méně místa, ale zabráníte tak i jejich případnému zhořknutí, které hrozí, když je zmrazíte syrové.
Nikdy houby nemyjte
Sušené houby před zpracováním namočte na 15 – 30 minut do teplé vody a následně je změklé i s touto vodou přidejte do hrnce. Pamatujte, že 25 g sušených hub odpovídá asi 250 g těch čerstvých.
Houby nikdy nemyjte vodou. Okamžitě ji totiž nasají a ztratí typickou vůni. Navíc, pokud je začnete vařit mokré, místo křehkých hub se na talíři dočkáte nevábné gumové hmoty.
Rozpalte olej a solte až nakonec
Při smažení dávejte houby do opravdu horkého oleje, jinak je spíš uvaříte a ony zbytečně ztratí svůj objem. K jejich přípravě používejte velkou pánev protože, pokud se vám budou hromadit v malé, rychle ji ochladí a zase se budou spíše vařit.
Nešetřete tukem. Díky své poréznosti ho rychle nasají a hrozí, že se začnou pálit. Aby neztratily objem, solte je až nakonec, protože i sůl z nich zbytečně vytáhne vodu.
Houby jsou zdravé, kromě vlákniny obsahují bílkoviny, draslík a vitamíny B a D. Mají velmi nízký obsah kalorií a pomáhají i v boji s hypertenzí, ale tuhle jejich schopnost přílišným solením zničíte.
Necháte-li houby ležet déle, než se doporučuje, ať už v ledničce nebo při pokojové teplotě, první, čeho si všímejte, je sliz. V tom případě houby možná ještě nejsou zkažené, ale už se tomu blíží. Rychle spotřebujte i houby, kterým se začaly na povrchu tvořit tmavé skvrny. Zkažená houba štiplavě páchne a díky vysokému obsahu vody rychle plesniví.
Nezapíjejte houby alkoholem
Nejezte jakkoli upravené houby, pokud se chystáte vyrazit na party. Alkohol a houby se totiž opravdu nemají rádi a vaše játra si takovou nálož určitě nezaslouží. Navíc by vám na oslavě mohlo být špatně a proč si zbytečně kazit zábavu?
Foto: Shutterstock