Příjemné slunečné počasí se pomalu blíží a s ním i sezona domácích limonád z čerstvého ovoce. Ty si můžete udělat buď pro sebe, ale ještě lépe si je vychutnáte s celou rodinou nebo přáteli. Stačí jen zvolit vhodný džbán a naplnit jej osvěžujícím nápojem. Velkou výhodou dobrých džbánů je silné sklo, díky kterému si tekutina udrží vhodnou teplotu po delší dobu. Množství kombinací a chutí domácích limonád je nepřeberně. My si pro vás připravili recepty na tři oblíbené, které si zamilují všichni.
Tradiční citronáda
- 6 citronů
- 200 gramů cukru
- 1,5 litru vody
Osvěžující chuť si mnozí z nás spojují především s citrusy. A právě citronová limonáda patří mezi vůbec ty nejoblíbenější. Proto nemůže chybět ani v našem výběru. Vymačkejte citronovou šťávu ze všech citronů a přes cedník nalejte do džbánu na vodu. Jakmile ji přecedíte, přidejte cukr a zamíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dolejte vodou nebo sodou. Především v teplejších dnech můžete přidat kostky ledu, aby limonáda zůstala delší dobu osvěžující. Doporučujeme také do hotové limonády přidat několik plátků citrónu a případně i nějaké bylinky jako mátu.
Melounovo-jahodové vítání léta
- 1 kg melounu nakrájeného na kostky, bez semínek
- 150 gramů čerstvých jahod, rozkrojených na poloviny
- 100 ml čerstvé citronové šťávy
- 100 gramů cukru
- 0,5 litru vody
Meloun a jahody k létu neodmyslitelně patří. Pokud si chcete dopřát sladkost a osvěžení začínajícího léta už dnes, zkuste tuto kombinaci. Všechny suroviny nadávkujte do mixéru. Pokud chcete limonádu opravdu studenou, přidejte i led. Rozmixujte do hladké konzistence a přelijte do džbánu. Pokud bude limonáda příliš hustá, můžete ji ve džbánu ještě doředit vodou či sodou.
Brazilská exotika
- 4 limetky
- 200 gramů cukru
- 6 lžiček slazeného kondenzovaného mléka
- 1,5 litru vody
Rádi byste vyzkoušeli něco netradičního? Co třeba brazilskou exotiku? Do země samby a fotbalu se můžete vydat díky této limonádě. Příprava je díky mixéru opět zcela jednoduchá. Limetky důkladně omyjte, odřízněte jejich konce, rozkrojte na menší kousky a vložte i s kůrou do mixéru. Zalijte studenou vodou a rozmixujte. Sceďte a šťávu nalijte znovu do mixéru. Přidejte kondenzované mléko, cukr, led a opět rozmixujte.
Foto: Envato