Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila další případ klamání spotřebitelů o skutečném původu hovězího masa.
Tentokrát inspektoři zjistili případ klamání spotřebitelů v provozovně hotel Holiday Inn, provozovatele Kongresové centrum Praha, a.s., Na Pankráci 1684/15, Praha.
V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky.
Provozovatel na místě provedl nápravu a do jídelního lístku vložil odpovídající dvojjazyčnou informaci o původu suroviny.
S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty. SZPI bude v intenzívních kontrolách i tohoto segmentu pokračovat.
Nejde o první případ
Na podobné nešvary upozornil také ministr zemědělství Miroslav Toman, když v rámci kauzy s polským hovězím oznámil, že maso z Polska některé luxusní restaurace nabízely jako špičkovou argentinskou svíčkovou za cenu tisíc korun za steak. Neuvedl však, které podniky to měly být.