Nejrychlejší likvidátor cholesterolu. Lžička denně ho srazí do pár týdnů, dosud se to nevědělo

Cévní systém, srdce a mozek jsou ohrožovány nahromaděním tuku, které mohou vést k blokaci průtoku okysličené krve. Při nejhorším možném scénáři je to příčina infarktu nebo mozkové mrtvice. Je důležité pohlídat si hladinu cholesterolu v krvi.

Tučné pokrmy vedou k vysokému cholesterolu

Asi vás nepřekvapí, že konzumace příliš tučných potravin má jasný následek. Tělo nedokáže nadmíru tuku zpracovat, tuk se ukládá a cévy jsou po stěnách zanesené. Podobně jako v potrubním systému se zanášením snižuje průtok.

Vysoká hladina cholesterolu a vysoký tlak je prvním signálem, že vaše srdce je v ohrožení. Část cholesterolu je pro zdraví a život nepostradatelná, ale pokud máme cholesterolu nadbytek hrozí vznik krevních sraženin (trombóz). Je třeba co nejdříve upravit jídelníček a začít zařazovat potraviny, které pročistí cévy a sníží hladinu cholesterolu v krvi.

Zdraví prospěšné dochucovadlo

O nejrůznějších omáčkách a směsích pro zvýraznění chuti jsme neslyšeli nic dobrého. To ale neplatí pro jeden druh oblíbené omáčky. Jedná se o hořčici se semínky, s celými zrny. Lžička hořčice o váze 10 gramů má vliv na snížení cholesterolu. Už po prvním týdnu pravidelné konzumace jsou patrny výsledky a za 3 měsíce došlo u většiny účastníků k výraznému poklesu hladiny cholesterolu, jak uvádí studie Cardiff Metropolitan University.

Příjemným zjištěním je, že se jedná o potravinu, která má výbornou chuť a dá se kombinovat jak se studenou kuchyní, tak s pokrmy teplé kuchyně.

Při vysokém cholesterolu byste měli změnit jídelníček komplexně a zařadit do stravy zejména zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, drůbeží maso, luštěniny, ořechy a semínka. / Foto: Shutterstock

Hrubozrnná hořčice vyrovnává cukr

Pro pravidelnou konzumaci hrubozrnné hořčice hovoří i skutečnost, že upravuje hladinu cukru v krvi a může pomoci osobám, u kterých je riziko rozvoje diabetu.

Dieta při vysokém cholesterolu

Při vysokém cholesterolu byste měli zařadit do jídelníčku zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, drůbeží maso, luštěniny, ořechy a semínka. Je třeba vyřadit tučná masa, směsi mletého masa, salámy, paštiky, smetanové sýry, smažená jídla a přílohy, marmelády a sladkosti.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
2 let

Na snížení cholesterolu pomáhá zelí hořčice dělá šťávy leptá žaludeční sliznici a tak spusobuje vřesovou chorobou