Lžička této potraviny denně sníží cholesterol i cukr v krvi do pár týdnů. Nenápadná příloha s obrovským účinkem

Vysoký cholesterol je novou civilizační nemocí. Bohužel se mu nevěnuje dostatečná pozornost, protože sám o sobě nebolí. Je však nebezpečný dlouhodobě a může vyústit v infarkt či mozkovou mrtvici. Obecně se má za to, že cholesterol stoupá kvůli konzumaci nezdravých potravin a nedostatku pohybu. Jeho snížení tak zase není taková věda. Pokud začnete jíst zdravě a k tomu se ještě hýbat, výsledky by se měly rychle dostavit. Kromě toho však můžete využít nečekaného potravinového pomocníka, který dokáže hladinu cholesterolu významně redukovat.

Hořčice jednoznačně zabodovala

Vědci z Cardiff Metropolitan University zjistili, že pro redukci cholesterolu v těle stačí docela málo. Pravidelně si dopřávat celozrnnou hořčici. Pakliže si dáte každý den jednu čajovou lžičku, tedy přibližně 10 gramů, této potraviny denně, máte vysokou šanci, že se vysokého cholesterolu za pár týdnů zbavíte. Výsledky studie totiž ukazují, že celých 86 procent účastníků zaznamenalo pokles cholesterolu v průběhu 12 týdnů, kdy konzumovali právě hořčici. Nejde přitom o žádný vtip. Výsledky byly prezentovány dokonce na půdě Evropské federace potravinářské vědy a technologie.

Nejde však jen o vysoký cholesterol. Celozrnná hořčice je velkým a nutno říct, že nečekaným zdravotním přínosem i v jiných ohledech. Výzkum také potvrdil, že při každodenní konzumaci této potraviny můžete dosáhnout na zdravou hladinu glukózy v těle. Mayo Clinic uvádí, že normální hladina cukru v krvi nalačno by měla být nižší než 100 miligramů na decilitr. To znamená, že celozrnná hořčice může pomoct také lidem s prediabetem.

Nejzdravějším druhem hořčice je ta celozrnná. / Foto: Shutterstock

Snižuje také hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi je přitom další významnou civilizační hrozbou. Způsobuje totiž cukrovku 2. typu, a proto byste si ji měli držet pod kontrolou. Množství hořčice pro dosažení zdravé hladiny glukózy v krvi je přitom stejné jako v případě cholesterolu. Stačí jedna vrchovatá čajová lžička.

Přestože mohou být účinky hořčice pro někoho překvapivé, ve skutečnosti se o blahodárnosti této potraviny ví už velmi dlouho. Zdravotní přínosy tohoto dochucovadla vysoce cenili už staří Egypťané, Řekové a Římané.

Existuje přitom mnoho možností, jak nenásilnou formou hořčici zařadit do jídelníčku. Doporučuje se využívat jako koření, přísada do vaření nebo jako dip. Pokud už si například dopřáváte tučnější jídlo, jako je například maso, je vhodné ho doplnit právě hořčicí. Kromě zvýraznění chutě uděláte něco i pro své zdraví.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
3 let

Kde lze tuto hořčici koupit ?

Anna
Anna
3 let
Reply to  Jaroslav

Kaufland, Albert, večerka…etc

Nikola Klementová
Reply to  Jaroslav

Hořčici lze zakoupit na internetu, ale i jinde ve větších potravinách. Vybírejte vždy takovou hořčici, která nemá zbytečné konzervanty a obsahuje celá zrna, to je na ni to nejdůležitější.

Hana
Hana
3 let
Reply to  Jaroslav

Chci se zeptat,, pomáhá to?

michal
michal
2 let
Reply to  Hana

Ne

michal
michal
2 let
Reply to  Jaroslav

V železářství