Máte rádi jedlé kaštany? Jsou výborné pečené, a pokud je umelete na mouku, upečete z nich úžasné pokrmy. Podívejme se, proč přidat kaštany do svého jídelníčku.
Posilte svou imunitu
Kaštany jsou zdrojem vitamínů, jako je vitamín C a vitamíny skupiny B, zdrojem minerálů, jako je draslík, měď, hořčík a také obsahují vlákninu. Jejich konzumace posiluje imunitní systém. Přímo na sociální síti to uvedl Regionální úřad veřejného zdravotnictví – RUVZ Bratislava hlavní město.
Zdravý mozek a krevní tlak pod kontrolou
Kaštany přispívají k podpoře zdravého srdečně cévního systému díky obsahu draslíku a hořčíku, které pomáhají regulovat krevní tlak. Konzumací jedlých kaštanů podpoříte zdravou funkci mozku, protože jsou bohaté na vitamíny skupiny B, které jsou přímo spojeny se správným neurologickým vývojem a funkcí. Draslík obsažený v kaštanech zvyšuje průtok krve do mozku a podporuje zdraví nervového systému.
Podpora trávicího systému a kontrola hladiny krevního cukru
Vláknina obsažená v jedlých kaštanech reguluje činnost trávicího systému a pomáhá v prevenci zácpy. Plody kaštanovníku setého současně pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi. Přestože kaštany obsahují větší množství sacharidů, vysoký obsah vlákniny zajišťuje, že tělo sacharidy vstřebává pomalu a tím pak pomáhá zabránit prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi a s tím spojeným potížím.
Kaštany raději tepelně upravte
Jedlé kaštany jsou dobré i pro zdraví kostí. Obsažená měď je důležitá při absorbování železa, které je nezbytné pro růst a vývoj kostí. Obsažený hořčík je navíc potřebný k podpoře jejich minerální hustoty. Syrové kaštany ale mají i vysoký obsah tříslovin, což může u osob na ně citlivých způsobit trávicí potíže nebo komplikace u lidí s onemocněním jater nebo ledvin. Mnohem lepší je kaštany tepelně upravit. Kaštany lze přidat do salátů, nádivek, polévek a dezertů.
Foto: Shutterstock, zdroj: RUVZ Bratislava