Má tolik vitamínu C jako citron. Podzimní potravina také zvýší přítok krve do mozku, který rychle nastartuje

Máte rádi jedlé kaštany? Jsou výborné pečené, a pokud je umelete na mouku, upečete z nich úžasné pokrmy. Podívejme se, proč přidat kaštany do svého jídelníčku.

Posilte svou imunitu

Kaštany jsou zdrojem vitamínů, jako je vitamín C a vitamíny skupiny B, zdrojem minerálů, jako je draslík, měď, hořčík a také obsahují vlákninu. Jejich konzumace posiluje imunitní systém. Přímo na sociální síti to uvedl Regionální úřad veřejného zdravotnictví – RUVZ Bratislava hlavní město.

Zdravý mozek a krevní tlak pod kontrolou

Kaštany přispívají k podpoře zdravého srdečně cévního systému díky obsahu draslíku a hořčíku, které pomáhají regulovat krevní tlak. Konzumací jedlých kaštanů podpoříte zdravou funkci mozku, protože jsou bohaté na vitamíny skupiny B, které jsou přímo spojeny se správným neurologickým vývojem a funkcí. Draslík obsažený v kaštanech zvyšuje průtok krve do mozku a podporuje zdraví nervového systému.

Foto: Shutterstock

Podpora trávicího systému a kontrola hladiny krevního cukru

Vláknina obsažená v jedlých kaštanech reguluje činnost trávicího systému a pomáhá v prevenci zácpy. Plody kaštanovníku setého současně pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi. Přestože kaštany obsahují větší množství sacharidů, vysoký obsah vlákniny zajišťuje, že tělo sacharidy vstřebává pomalu a tím pak pomáhá zabránit prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi a s tím spojeným potížím.

Kaštany raději tepelně upravte

Jedlé kaštany jsou dobré i pro zdraví kostí. Obsažená měď je důležitá při absorbování železa, které je nezbytné pro růst a vývoj kostí. Obsažený hořčík je navíc potřebný k podpoře jejich minerální hustoty. Syrové kaštany ale mají i vysoký obsah tříslovin, což může u osob na ně citlivých způsobit trávicí potíže nebo komplikace u lidí s onemocněním jater nebo ledvin. Mnohem lepší je kaštany tepelně upravit. Kaštany lze přidat do salátů, nádivek, polévek a dezertů.

Foto: Shutterstock, zdroj: RUVZ Bratislava

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments