Mnozí z nás si bez majonézy nedovedou svůj oběd představit. O to víc zamrzí, že v posledních letech slýcháme, jak je majonéza nezdravá. Kde je pravda a jak si vyrobit vlastní domácí „majolku“?
Je majonéza zdravá?
Majonéza se vyrábí převážně z vaječných žloutků a rostlinného oleje. Má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Ale to by nebyl až takový problém. Odborníci, kteří od její konzumace odrazují, si totiž uvědomují, že si ji často dopřáváme jako dochucovadlo k jídlům, které už samy o sobě mají energetickou hodnotu poměrně vysokou. Když si k takovému obědu nandáme ještě několik lžic majonézy, je to přes čáru. Majonéza navíc taky mírně zvyšuje cholesterol.
Zlatá střední cesta
Majonézu si zakazovat nemusíte, ale neměli byste to s ní přehánět. Dejme tomu jednou za týden nebo dva si jednu polévkovou lžíci můžete k obědu dopřát. Jen pozor, majonéza bývá zrádná a často máme tendenci jí sníst víc, než je zdrávo. A vůbec nejlépe, když si ji dáte do bagety nebo do salátu, a ne k smažáku.
Pravá domácí majonéza
- 3 žloutky
- 200–300 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky octa nebo citronové šťávy
- sůl
Všechny suroviny vytáhneme z ledničky a spíže přibližně půl hodinky před přípravou, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Do misky dáme žloutky, hořčici a trochu soli. Zakápneme octem nebo citronovou šťávou. Pak začneme šlehat a postupně, po kapkách, přiléváme olej. Olej se musí řádně vstřebat.
Majonéza bez vajec podle Ládi Hrušky
- 2 velké panáky mléka
- 2 velké panáky slunečnicového oleje
- sůl
- 1 lžička oblíbené hořčice
- 1 malá cibule (nasekaná najemno)
- 1 sterilovaná okurka (nakrájená najemno)
Do sklenice nalijeme mléko, olej a trochu osolíme. Tyčovým mixérem promícháme a máme dietní light majonézu. A pokud chceme tatarku, přidáme lžičku hořčice, cibuli a okurku. Zamícháme.
Foto: Shutterstock