Makrobiotická strava jako přírodní léčba. Na jaké potraviny se zaměřit?

Při slově makrobiotika se mnohým z nás vybaví nepříliš chutné jídlo. Mohou za to předsudky, že makrobiotici jí pouze „zrní“ a jejich styl života je velmi složitý. Při tom se jedná o velmi pestrou stravu kladoucí důraz na čerstvost potravin, díky které dosáhnete rovnováhy těla i mysli. Stačí jen dodržovat některé zásady, které mohou zpočátku vypadat složitě, časem se však stanou jednoduchou rutinou.

Na jaké potraviny se u makrobiotiky zaměřit?

Makrobiotická kuchyně je založená především na zelenině, luštěninách a obilninách. Do svého jídelníčku byste je měli zařazovat postupně a naučit vaše tělo, aby je dobře přijímalo. Jak toho dosáhnout?

Začněte si zeleninu přidávat ke každému jídlu. Aby ji vaše tělo snáze trávilo, převařte ji, napařte v parním hrnci, zpracuje ji v tzv. stylu nishime, nebo si ji dejte kvašenou.

Postupně přidávejte do svého jídelníčku i luštěniny, které nechte namočené přes noc, aby se daly lépe strávit. Vařte je s řasou kombu, nebo s některou z vybraných bylinek (tymián, yzop, saturejka, majoránka). Nakonec přidejte obiloviny.

Která jídla do makrobiotiky nepatří

Jíst jako makrobiotik neznamená pouze zvýšit příjem některých potravin, ale především určité z nich zcela vyloučit. Makrobiotika nepřipouští potraviny mražené, konzervované, nebo dokonce polotovary.

Postupně byste měli omezovat až zcela vyloučit příjem cukrů, bílé mouky a moučných výrobků, mléka a mléčných výrobků, vajíček a masa.

Dbejte na principy jin a jang

Při výběru potravin i technik vaření se u makrobiotiky využívají principy jin a jang, tedy uvolňující a stahující energie. Znamená to vyvarovat se extrémů ve straně, vařit podle jednotlivých ročních období a jídelníček si pokud možno plánovat, aby byla strava vyrovnaná.

Při jídle dbejte na dostatečné rozžvýkání potravy. Makrobiotika doporučuje každé sousto přežvýkat až 50x. Zdá se to možná přehnané, ale má to své opodstatnění. Díky správnému rozmělnění potravy dojde ke snadnějšímu trávení a vaše tělo bude vyrovnané, uvolněné a zdravé.

Autor: Sabina Huřťáková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments