Málokdo dnes umí udělat poctivou rajskou omáčku. Osvojte si recept našich babiček

Jak uvařit tradiční rajskou s hovězím a se šesti? Základem rajské omáčky a všech omáček obecně je samozřejmě hovězího vývar. Zkuste tento osvědčený recept a připravte omáčku přesně tím způsobem, jak to uměly naše babičky.

Hovězí vývar

Seznam ingrediencí

  • 1,5 litru vody
  • 1/2 kila hovězího masa (ideální plece)
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 gramů celeru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 pórek
  • koření: 2 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
  • 1 lžičku soli
  • kousek másla

Vyberte dobré maso, ideálně loupanou hovězí plec. Pokud nebude, vezměte hovězí pečeni nebo hovězí zadní. Připravte vývar. Zeleninu nakrájejte, osmažte na troše másla a zalijte vodou. Až bude voda bublat, vložte maso, které musí přijít právě do vroucí vody, aby se zatáhlo. Vařte asi hodinku a půl, anebo do změknutí masa. Na konci vaření sceďte, uvařenou zeleninu odstraňte.

Foto: Shutterstock

Rajská omáčka

Když už máme hotový vývar, příprava samotné omáčky bude velmi snadná. Tradiční rajská od našich babiček obsahuje hodně koření, jako je skořice a hřebíček.

Seznam ingrediencí

  • 280 gramů rajčatového protlaku
  • 2 lžíce másla/sádla
  • 2 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 8 hřebíčků
  • 1 celou skořici
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • sůl

Nakrájejte cibuli najemno a na sádle opečte do zlatova. Přidejte mouku a nechte opékat do té doby, než mouka nezrůžoví. Přidejte protlak, promíchejte a nechte ho taktéž několik vteřin restovat. Protlak malinko zesvětlá a bude mít výraznější chuť. Poté za stálého míchání metličkou přilejte cca litr vývaru a přidejte koření. Koření vkládáte celé a budete jej poté vyndávat. Jestli se vám potom nechce tři staletí honit po omáčce 8 hřebíčků, dejte je do kovového vajíčka na čaj.

Omáčku nechte půl hodinky provařit a nezapomeňte ji často míchat, protože v ní už je jíška, která se ráda připaluje. Po půl hodině odstraňte všechno koření a omáčku rozmixujte do hladka. Ochuťte cukrem a octem a můžete podávat s nakrájeným hovězím a houskovým knedlíkem.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Antonín Konečný
Antonín Konečný
2 let

Proč mám dávat do rajské skořici a hřebíček? To pak nemá s rajčaty nic společného!

Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

Někdo tam hřebíček rád,ale ten protlak by babička hodila někomu na hlavu.

Iris
Iris
2 let

Hovězí vývar z plece nebo ze zadního? A proč ne z oháňky, ze žeber nebo z předního? Už vidím moji babku, jak dělá vývar ze zadního 😀 ta by vás hnala.
Tolik celeru bych do vývaru taky necpala – je moc výrazný – a toho nového koření a hřebíčku je taky moc.

Světla
Světla
2 let

Kdyby to měla být rajská omáčka podle našich babiček, tak by se nedělala z protlaku, ale z rajčat.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Světla

Přesně tak.