Jak uvařit tradiční rajskou s hovězím a se šesti? Základem rajské omáčky a všech omáček obecně je samozřejmě hovězího vývar. Zkuste tento osvědčený recept a připravte omáčku přesně tím způsobem, jak to uměly naše babičky.
Hovězí vývar
Seznam ingrediencí
- 1,5 litru vody
- 1/2 kila hovězího masa (ideální plece)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 gramů celeru
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 pórek
- koření: 2 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření
- 1 lžičku soli
- kousek másla
Vyberte dobré maso, ideálně loupanou hovězí plec. Pokud nebude, vezměte hovězí pečeni nebo hovězí zadní. Připravte vývar. Zeleninu nakrájejte, osmažte na troše másla a zalijte vodou. Až bude voda bublat, vložte maso, které musí přijít právě do vroucí vody, aby se zatáhlo. Vařte asi hodinku a půl, anebo do změknutí masa. Na konci vaření sceďte, uvařenou zeleninu odstraňte.
Rajská omáčka
Když už máme hotový vývar, příprava samotné omáčky bude velmi snadná. Tradiční rajská od našich babiček obsahuje hodně koření, jako je skořice a hřebíček.
Seznam ingrediencí
- 280 gramů rajčatového protlaku
- 2 lžíce másla/sádla
- 2 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 8 hřebíčků
- 1 celou skořici
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- sůl
Nakrájejte cibuli najemno a na sádle opečte do zlatova. Přidejte mouku a nechte opékat do té doby, než mouka nezrůžoví. Přidejte protlak, promíchejte a nechte ho taktéž několik vteřin restovat. Protlak malinko zesvětlá a bude mít výraznější chuť. Poté za stálého míchání metličkou přilejte cca litr vývaru a přidejte koření. Koření vkládáte celé a budete jej poté vyndávat. Jestli se vám potom nechce tři staletí honit po omáčce 8 hřebíčků, dejte je do kovového vajíčka na čaj.
Omáčku nechte půl hodinky provařit a nezapomeňte ji často míchat, protože v ní už je jíška, která se ráda připaluje. Po půl hodině odstraňte všechno koření a omáčku rozmixujte do hladka. Ochuťte cukrem a octem a můžete podávat s nakrájeným hovězím a houskovým knedlíkem.
Foto: Shutterstock
Proč mám dávat do rajské skořici a hřebíček? To pak nemá s rajčaty nic společného!
Někdo tam hřebíček rád,ale ten protlak by babička hodila někomu na hlavu.
Hovězí vývar z plece nebo ze zadního? A proč ne z oháňky, ze žeber nebo z předního? Už vidím moji babku, jak dělá vývar ze zadního 😀 ta by vás hnala.
Tolik celeru bych do vývaru taky necpala – je moc výrazný – a toho nového koření a hřebíčku je taky moc.
Kdyby to měla být rajská omáčka podle našich babiček, tak by se nedělala z protlaku, ale z rajčat.
Přesně tak.