Máslo ve velkých problémech. Ve většině se našly rakovinotvorné látky, to snad není možné

Cena másla byla loni velkým tématem, protože se zdálo, že už bude neustále růst. Odborníci přesto vyzývali ke klidu, protože tato potravina má tendenci k velkým cenovým výkyvům. To vidíme i teď, kdy zase rychle klesá a dostává se na víceméně normální úrovně a není vyloučeno, že půjde i pod ně.

Našly se zlé věci

Pravdou ale je, že lidé jsou na cenu másla po právu citliví. Nakupují ho totiž pravidelně, protože jde o jednu ze základních potravin. Jak se ale ukazuje, cena nemusí být hlavním problémem této potraviny. Dlouhou dobu se neřešila její kvalita a ta teď podle všeho hodně hapruje.

Přinejmenším to zjistil rozbor renomovaného německého časopisu Öko Test. Ten se zaměřil na kontrolu nejprodávanějších másel na tamním trhu, z nichž některá se dostávají v rámci exportu i k nám. Nejde ani tak o to, která značka pochybila, protože tentokrát v tom jedou prakticky všichni, což dává tušit, že půjde o širší problém, který se zřejmě nebude týkat pouze německého másla.

Autoři testu konstatují, že jde o nejhorší výsledky za dobu, kdy se tyto rozbory dělají. Testováno bylo celkem 20 másel, přičemž celých 17 z nich dostalo velmi špatné hodnocení. Řada výrobků pak doslova propadla jak z hlediska chuti, tak i skutečného složení.

Foto: Shutterstock

Jak se to tam dostalo?

Opravdu znepokojivý byl ale významný nález minerálních olejů prakticky ve všech zkoumaných máslech, konkrétně v 19 z 20, což ukazuje na systémový problém. Nejde o nic zanedbatelného. Minerální oleje se usazují v těle a mnozí jsou přesvědčeni o tom, že jsou rakovinotvorné.

Ostatně, v potravinách jako takových nemají minerální oleje co dělat. Přesto se do nich mohou v určitém množství dostat, avšak na to je stanoven limit ve výši 2 mg/kg v případě tuků a olejů, kam spadají také másla. Tento limit ovšem dosud reálně nikdo nekontroluje. Zřejmě i díky tomu mohlo dojít k tomu, že testovaná másla obsahovala až desetkrát více minerálních olejů.

Ptáte se, jak je to možné? Některé hypotézy tvrdí, že se tyto látky do másla dostávají z výrobních strojů. Jeden z výrobců nicméně provedl vlastní testy, na základě kterých zjistil, že na vině by mohly být obaly, které jsou navoskované a napuštěné různými látkami. Zjistilo se přitom, že čím déle máslo v obalu je, tím pravděpodobnější je zvýšený výskyt minerálních olejů. Z toho vyplývá, že nejlepší je konzumovat čerstvá másla, která mají datum spotřeby do dvaceti dní od výroby. Jenže na trhu jsou i další másla, která mohou projít zmražením a prodávat se třeba i rok po vyrobení.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Vtipy na tomto webu jsou mnohdy lepší, než svého času vtipy v dikobrazu. 😂😂😂