Pokud rádi experimentujete, máme pro vás jeden speciální nápad na domácí pokus. Napadlo vás někdy, že můžete zkusit stlouct máslo ve vaší pračce? Že to zní jako šílený nápad? Co to vyzkoušet?
Pro milovníky experimentů i pro děti
Je to trochu potrhlý pokus, ale když už si ho neoblíbíte vy, vaše děti ho budou rozhodně milovat. Jak na to?
Nalijte smetanu ke šlehání do vymyté PET lahve a pořádně ji utěsněte. Víčko můžete například ještě obalit izolepou. Následně lahev uzavřete do prací síťky nebo třeba do starého povlaku na polštář. Jestli se bojíte, že bude lahev v pračce příliš poletovat, doporučuje se ji ještě upevnit třeba do staré boty, kterou už nebudete nosit.
Následně zapněte pračku na program s odstřeďováním. Důležité je, aby pracoval se studenou vodou, rozhodně byste ji neměli „prát“ víc než na třicet!
A máte domácí máslo!
Prací program za vás udělá náročnou práci a máslo vám stluče jako za starých časů. Jakmile pračka „dopere“ stačí už jen vytáhnout lahev, rozříznout ji a máslo vyndat ven.
Tento trik můžete využít třeba když vám doma zrovna chybí máslo a nemůžete si doběhnout pro jiné anebo jako experiment, kterým na chvíli zabavíte děti!
Bylinkové máslo
A děti můžete zapojit i nadále. Domácí máslo (třeba i to, které si sami stlučete anebo za sebe necháte pracovat robota) je potřeba co nejlépe dochutit. Někdo miluje obyčejné lehce osolené máslo, ale jakmile přijdete na chuť těm bylinkovým, už napořád budete experimentovat a zkoušet nové a nové varianty.
Poměrně běžné je česnekové máslo, které chutná skvěle třeba na rozpečené bagetě. Doporučujeme ho ještě lehce zakápnout citrónovou šťávou. Do másla však můžete nasekat takřka jakékoli čerstvé bylinky – skvělá je třeba bazalka. Pracovat ale můžete i s těmi sušenými.
Domácímu máslu můžete přidat i sladkou chuť, třeba pomocí medu nebo javorového sirupu. Takto dochucené lívance nebo palačinky jsou naprosto dokonalé!
Foto: Shutterstock