Chcete upéct něco sladkého, ale máslo v obchodě je příliš drahé? Řešením je nahradit ho při pečení koláčů, bábovek nebo perníku levnějšími surovinami. Ušetříte, ale přesto si můžete užít víkendové pečení.
Banány
Výhodnou alternativou k máslu při pečení může být banán. Není třeba ho kupovat za vysokou cenu, stačí jen rozmačkané banány, které poslouží jako vynikající náhrada. Výhodou banánů je jejich nižší cena a zároveň dodávají moučníkům příjemnou banánovou příchuť. Při použití banánů můžete také ubrat cukru, a pečení tak bude zdravější. Pozor si ale dejte u některých typů těst, u některých druhů banán fungovat nebude.
Jogurt, nejlépe řecký
Některé druhy těst mohou být bez másla velmi vydařené a prospěje jim i příjemná chuť jogurtu. Zkuste použít řecký jogurt s vysokým obsahem tuku kolem 10 % v poměru 1:1 (do 250 ml), jen se ujistěte, že nepoužijete více než jeden kelímek. V opačném případě by mohlo být těsto moc vlhké. Tento nápad můžete vyzkoušet nejen v koláčích, ale také v těstu na sušenky.
Škrob
I škrob je výborným řešením! Stačí smíchat kukuřičný škrob s vodou v poměru 1:2 a povařit 5 minut na mírném plameni, až vznikne hustá kašička. Po vychladnutí ji můžete použít namísto másla při pečení. Hustota těsta závisí na množství použité kašičky a dalších ingrediencích. Pokud je těsto příliš husté, přidejte mléko nebo vejce.
Nahraďte máslo ovocným pyré
Chcete-li udělat svůj moučník zdravějším, nahraďte máslo jablečným nebo dýňovým pyré. Obě varianty dodají moučníku jemnou ovocnou chuť a méně tuku. Pyré lze použít v bábovkách nebo muffinech. Je však třeba si uvědomit, že pyré není tuk, a moučník bude s ním trochu hutnější.
Případně můžete v moučnících nahradit jen část másla jablečným nebo dýňovým pyré. Místo jednoho šálku másla stačí polovina jablečného pyré nebo ¾ hrnku dýňového pyré. Jablečné pyré je chuťově neutrální, dýňové má výraznější chuť. Výsledný moučník bude zdravější a bez výčitek si na něm budete moci pochutnat.
Foto: Shutterstock
Kupte v Polsku 250g 82 procent tuku mléčného za 25 kč,-.