Máslo je velmi důležitou ingrediencí, která je potřeba jak do sladkých, tak často i do slaných jídel. Někdo ho bohužel nemůže jíst z důvodu potravinové intolerance, jiní ho nechtějí kupovat z důvodu neustále se zvyšující ceny. Pokud ho neseženete v akci, je zkrátka moc drahé. Na druhou stranu není tak těžké ho při pečení nahradit, když víte jak na to.
Ghí
Dobrou variantou je použití ghí. Obzvlášť při potravinové intoleranci jde o bezpečnou volbu. Nepatří mezi levnější náhražky, ale z másla si ho můžete připravit i sami. Dodává ale více vlhkosti, při pečení je tedy důležité upravit poměr mouky a vody.
Olivový olej
V některých receptech se dá máslo nahradit olivovým olejem. Tam, kde recept předpokládá tuhou konzistenci, to možné není. Ale u některých moučníků s výraznou ovocnou nebo ořechovou chutí ho můžete bez obav použít.
Kokosový olej
Nevýhoda kokosového oleje spočívá v tom, že má výraznou chuť, zvlášť nerafinovaný. Dá se použít tam, kde nebude na škodu. U některých sladkých receptů bude naopak chuť kokosu žádoucí.
Co ještě jde použít?
Jsou i další alternativy. Jako náhražku můžete vyzkoušet řecký jogurt, dýňové pyré, avokádo, rozmačkané banány nebo jablečnou omáčku. Sami si připravíte i zdravé ořechové máslo, které má ale vysoký obsah tuku a kalorií.
Jak nahradit máslo v pomazánkách?
Co si namazat na chleba, když nemáte v lednici máslo? Vyzkoušejte tvaroh nebo smetanový sýr posypaný bylinkami, avokádo nebo hummus. Pikantní pomazánku si připravíte například z olivového oleje, pepře a bazalky. Je mnoho variant, jak si připravit pomazánku na jiném než máslovém základu.
Nepoužívejte margarín
Zcela nevhodnou náhražkou másla je margarín. Je vysoce zpracovaný, a co se týká chuti a textury, nepatří k nejvhodnějším potravinám.
Foto: Shutterstock
Máslo jsem z poloviny nahradila jogurtem a pečivo bylo moc dobré, ale skutečně se musí dát pozor na tuhost těsta.
Dobrý den,mne zaujalo ,že chcete máslo nahradit, protože je drahé ,ale v zápětí chcete použít Ghí, které je ještě dražší nebo olivový olej .To nechápu.Co třeba použít Heru,taky není nejlevnější, ale stále se vyplatí nejlépe.
Misto másla použít Ghí ??
Podle vás je levnější?
Část asi polovinu jsem dala sádlo a zbytek heru a bylo upeceno a dobre
Náhražka bude vždycky jenom náhražka – jsou recepty, kde se bez másla neobejdete, pokud to má mít tu správnou chuť.
Raději se obejdu bez moučníku – dám si ho jednou za čas, než prznit recepty náhražkami.