Pravý tatarák je pochoutka pro fajnšmekry. Zdeněk Pohlreich ho nejraději připravuje z hovězího zadního, svíčkové, falešné svíčkové nebo roštěnce. Zásadně jej nemele na mlýnku, ale krájí ručně. Smíchá ho s kapary, worcesterovou omáčkou, kečupem, dijonskou hořčicí, žloutky a cibulí. Směs osolí a opepří a podává ho na česneku potřeném opečeném chlebu.
Nicméně pokud hovězí doma nemáte nebo ho nehodláte spotřebovat právě na tatarák, můžete vyzkoušet méně obvyklé, avšak neméně chutné alternativy.
Tatarák z červené řepy
Nachystáme si tyto ingredience.
- 2 červené řepy
- olivový olej
- červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatové passaty
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- sůl a pepř
- opečený toastový nebo celozrnný chléb
- čerstvý kopr na ozdobu
Červenou řepu omyjeme, vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme zhruba 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout.
Mezitím najemno nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. Řepu nadrobno nasekáme nebo pokrájenou na kostičky krátce pomixujeme. Smícháme v míse a přidáme passatu, worcesterovou omáčku, sůl a pepř. Promícháme, vychladíme a falešný tatarák podáváme s opečeným chlebem posypaným čerstvým koprem.
Avokádový tatarák
Pro přípravu budeme potřebovat tyto suroviny.
- 2 avokáda
- svazek jarní cibulky
- malá cuketa
- citronová šťáva
- sůl a pepř
- opečený chléb a čerstvá rajčata
Avokáda omyjeme a vypeckujeme. Dužinu vydloubneme a nakrájíme na drobné kostičky. Cibulku včetně zelené nati nadrobno nasekáme. Omytou cuketu nahrubo nastrouháme, případně také nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme v misce, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba. Můžeme dozdobit kousky rajčat.
Lilek, žampiony, dokonce i ryba
Tatarák se dá vytvořit z kdečeho. Velmi oblíbený je tatarák lilkový, žampionový, zeleninový, bramborový, tatarák z měkkého salámu, ryby či tvrdého sýra. V kuchyni se fantazii a chuti meze nekladou, takže se nebojte experimentovat a dejte si do nosu.
Foto: Shutterstock
Tatarák je vždycky z masa! Nahrážka z červené řepy nebo avokáda je prostě červená řepa nebo avokádo – nic víc!
V čem je problém s cenou masa? Neznám nikoho, kdo by jedl tatarák tak často, že by ho jednou za čas cena kvalitního masa zabila 😛