Máte rádi míchaná vejce? Slavná kuchařka řekla, na co nikdy nesmíte zapomenout

Míchaná vejce jsou na západě oblíbenou snídaní, v Čechách oblíbenou večeří. I totální kulinářský analfabet je umí připravit. Pokud ale míříte výš a rádi byste si dopřáli co nejgurmánštějští požitek, inspirujte se tímto receptem.

Jsou vejce zdravá?

Pro vejce, ostatně jako asi pro všechno, platí moudrá lidová rčení „Všeho s mírou.“ a „Nic se nemá přehánět.“ Ani neuvažujete nad jejich vypuštěním z jídelníčku. Jsou totiž bohatým zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů. Posilují svaly i imunitní systém, vyrábí energii, prospívají mozku, snižují riziko srdečních onemocnění, přispívají k hladkému průběhu těhotenství, pomáhají očím, pokožce, a dokonce se nám s vejci mnohem snadněji hubne.

Tak. A teď, když jste dostali na vajíčka chuť, pojďte si je připravit podle toho nejlepšího receptu.

Nezapomeňte na smetanu

Na dokonalou vaječinu si potřebujete nachystat následující suroviny.

  • 2 vejce
  • 6 lžiček smetany nebo plnotučného mléka
  • špetka soli
  • trochu másla
Foto: Shutterstock

Co a jak krok za krokem

  1. Jemně prošleháme dvě vajíčka, 6 lžiček smetany nebo mléka a špetku soli. Šleháme tak dlouho, dokud nedosáhneme jednotné konzistence.
  2. Rozehřejeme nepřilnavou pánev a necháme na ní rozpustit trošku másla. Ale pozor, nikdy nenecháme máslo zhnědnout, obarvilo by vejce.
  3. Rozšlehaná vejce nalijeme na pánev a zhruba 20 vteřin NEMÍCHÁME! Teprve po uplynutí této doby se chopíme vařečky a jemně celou směs obrátíme směrem od dna pánve. Necháme 10 vteřin odpočívat a znovu obrátíme.
  4. Tímto stylem postupujeme, dokud vejce nemají dokonalou konzistenci – tedy měkkou, místy ještě tekutou.
  5. Pánev s hotovými vejci odstavíme z horké plotýnky, a necháme chvíli„dojít“.
  6. Naposledy zamícháme a ihned, ještě teplé, servírujeme.

Zdravý tip

Pokud míchaná vejce milujete, ale přesto máte výčitky, vyzkoušejte o něco zdravější verzi. Máslo nahraďte zeleninovým olejem a do celé směsi přidejte ještě cibuli, česnek, hrášek, kukuřici a bylinky.

Foto: Shutterstock, zdroj: bbcgoodfood.com, medicalnewstoday.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments