Rádi pečete? Pak by vám neměl uniknout recept na skvělý meruňkový koláč, který máte hotový velice rychle. Jde o koláč, který vzniknul kvůli omylem – a přesto se uchytil a nejen Francii je stále velice oblíbený. Koláč naruby aneb Tarte Tatin má jméno po slečně Stephanii Tatin, která omylem dala naspod koláče jablka a pak až těsto. Nakonec byl natolik dobrý, že je od té doby považován za velice oblíbený po celém světě. Vyzkoušet si ho můžete i vy.
Co budete potřebovat?
Na obrácený koláč si připravte tyto ingredience:
- 120 g hladké špaldové mouky
- 130 g másla
- 3 celá vejce
- zakysanou smetanu
- prášek do pečiva
- 200 g třtinového cukru
- 15 zralých meruněk
Jak na to?
Nejprve si připravte meruňky – opláchněte, rozdělte na poloviny a vypeckujte. Připravte si pánev (o průměru asi 26 cm), která se dá dát do trouby. Na pánvi nechte rozpustit 50 g másla, přisypte 100 g třtinového cukru a za stálého míchání vytvořte karamel. Na pánev naskládejte rozpůlené meruňky a přesuňte ji do trouby, kde nechte 10 minut zapékat na 170 stupňů. Mezitím ve velké míse smíchejte mouky s práškem do pečiva. U vajec oddělte žloutky od bílků. Vyšlehejte máslo se 100 g cukru a zapracujte do něj žloutky. Vmíchejte 3 lžíce zakysané smetany. Tuto směs vmíchejte do mouky s práškem do pečiva, a nakonec přidejte vyšlehané bílky. Opatrně vyndejte z trouby pánev, těsto vylijte na meruňky a dejte péct ještě na 30 minut. Po upečení koláč vyndejte, počkejte 5 minut, přiklopte talířem a opatrně otočte.
Koláč si můžete vylepšit
Kromě toho, že durhy ovoce můžete obměňovat – často se místo meruněk používají například jablka, tak můžete koláč i posypat na povrchu. Na zdobení se skvěle hodí například mandlové lupínky, pistácie pokrájené na kousky, nebo třeba bylinky – levandule, tymián, máta. Třtinový cukr se dá nahradit i klasickým.
Foto: Shutterstock