Zdravě se stravovat neznamená pouze jíst zdravé potraviny. Neméně důležitá je také volba technologické úpravy. Mezi nejzdravější a nejšetrnější patří metoda sous-vide, která udělá i z obyčejné potravy delikatesu.
Co je podstatou metody sous-vide?
Metoda vaření sous-vide k nám přišla z Francie, kulinářské velmoci. Její název z překladu francouzštiny znamená „ve vakuu“. Její podstatou je příprava potravin ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni a současně při nízké teplotě, která je ustavičně kontrolovaná. Maso připravené touto metodou je šťavnaté, zelenina křupavá.
Navíc jsou na rozdíl od běžného vaření zachovány důležité zdraví prospěšné látky.
U této metody jsou klíčové dvě hodnoty – čas a teplota. Během přípravy se má teplota vodní lázně, v níž je obal s potravinou, pohybovat mezi 65 a 70 °C. Výše teploty a délka úpravy se řídí konkrétním typem a tloušťkou potraviny. Jiná teplota a jiný čas budou u tenkého filetu z lososa než u tlustého vepřového kolena. Pokud připravujte zvěřinu nebo červené maso, nejprve ho opečte na pánvi.
Jelikož voda obklopuje upravovanou potravinu ze všech stran, ohřívání je stejnoměrné. Nestane se vám, že by z jedné strany bylo maso připálené a z druhé ještě zčásti syrové. Výsledkem je zachování všech výživových i chuťových složek. Díky tomu i obyčejné potraviny jsou doslova delikatesou.
Jak si uvařit jídlo metodou sous-vide
Rozhodnete-li se připravit si oběd či večeři metodu sous-vide, budete potřebovat pouze speciální sáčky z potravinářského polyetylenu, vakuovací balící přístroj a vakuový hrnec. Po sehnání těchto nezbytných věcí se můžete pustit do práce.
Metoda sous-vide je jednoduchá, zvládne ji i kuchař naprostý začátečník. Surovinu omyjte, osušte a ochuťte například kořením, solí, bylinkami. Potom jí vložte do vakuového sáčku, můžete k ní přidat například čerstvé bylinky, plátek citronu, kousek másla nebo dokonce marinádu. Můžete se těšit na spojení všech chutí, které se vzájemně propojí a prostoupí celou surovinou. Sáček uzavřete pomocí tvarovacího balícího přístroje a vložíte do vakuového hrnce s vodou.
Nastavíte teplotu a přístroj sám připravuje vaše jídlo, zatímco se vy můžete věnovat něčemu jinému. Na rozdíl od klasického vaření metoda sous-.vide nevyžaduje vaší stálou přítomnost u plotny. Obavy, že se vyvaří voda, jsou naprosto zbytečné, její teplota je totiž na to příliš nízká. Dokonce můžete jít i na výlet. Po návratu bude na vás čekat chutné a zdravé jídlo.
Metoda sous-vide je zdravá, chutná a také chytrá
Metoda sous-vide je výborná pro přípravu nejen masa a ryb. Touto metodou lze připravit také zeleninu, ovoce, i houby, které budou skvěle chutnat.
Lámete si hlavu, kde sehnat recepty? Nemusíte shánět žádné kuchařky, recepty najdete na internetu, v AppStore i v aplikaci SousvidePro, kterou si můžete stáhnout v obchodě Google Play.
Jak nám prospívá sous-vide?
Tepelnou úpravou a to i tak šetrnou jako je dušení v páře se ničí některé důležité látky, obsažené v potravinách, například vitamín C je velice termolabilní. Avšak i tento vitamín, velice citlivý na vyšší teploty bezpečně uchová metoda vaření sous-vide.
Z potravin, připravených touto metodou máte stejný užitek, jako kdyby byly v syrovém stavu. Účinky na naše zdraví závisí na tom, jakou konkrétní potravinu touto metodou připravujeme.