Míchaná vajíčka jsou jedním z velmi často vařených jídel, které se hodí jako snídaně, rychlá svačina nebo sytá večeře. Existuje hned několik způsobů, jak si je připravit – ten nejrychlejší vám zabere jen tři minuty času.
Míchaná vajíčka se dají udělat i v mikrovlnné troubě
Jestliže nemáte na nic čas a potřebujete udělat extrémně rychlou snídani, vyzkoušejte přípravu míchaných vajíček v mikrovlnné troubě.
Rozklepněte si je do hrníčku, rozmíchejte je a přidejte sůl, pepř či další koření, které máte rádi. Následně vložte do mikrovlnné trouby a zapněte ji zhruba na minutu a půl. Vajíčka se krásně připraví a budete je moct rovnou jíst.
Připravte si míchaná vajíčka na páře
Naopak více času vám zabere, když si vajíčka připravíte nad vodní lázní, na druhou stranu však budou zdravější a mnohem krémovější.
Rozklepněte si vajíčka do skleněné mísy a dejte ji nad vodní lázeň. Přidejte k nim trochu smetany a nechte, ať vajíčka nad vařící se vodou pomalu zhoustnou. Na závěr můžete přidat na kousky nakrájený hermelín nebo vajíčka zastrouhat sýrem. Budou krásně měkká, vláčná a dokonale propojená.
Míchaná vajíčka na tisíc způsobů
Míchaná vajíčka mají tu velkou výhodu, že si je můžete připravit pokaždé jinak. Klasická příprava zahrnuje nadrobno nakrájenou a osmaženou cibulku a nějakou tu uzeninu.
Vajíčka si však můžete osvěžit také třeba nasekanou jarní cibulkou. Chuťově zajímavé je může udělat různé koření – skvěle se k nim hodí třeba muškátový oříšek, můžete vyzkoušet také například kari nebo různé ochucené soli.
Rozhodně doporučujeme těsně před tím, než vajíčka sundáte z pánve, dochutit je strouhaným sýrem. Můžete zvolit klasický eidam, ale ještě lepší jsou s nějakým chuťově výraznějším sýrem, třeba čedarem. Jen myslete na to, že když přidáváte sýr, měli byste šetřit se solí, neboť sýry pokrm hodně dosolí samy od sebe.
Foto: Shutterstock