Každodenní konzumace mléčné čokolády nemusí vézt jen k přibírání. Nová studie zjistila, že může způsobit i pravý opak. Podívejme se, jak to funguje.
Vědci při zkoumání přišli na to, že ranní konzumace určitého množství čokolády může pomoci tělu spalovat tuky a snižovat hladinu cukru v krvi, jak je uvedeno na scitechdaily.com. I když ženy konzumovaly více kalorií, tak nepřibrali. Kontrolované studie se zúčastnilo 19 postmenopauzálních žen, které konzumovaly buď 100 g čokolády ráno do hodiny po probuzení, nebo v noci do hodiny před spaním. Porovnávali přírůstek hmotnosti a mnoho dalších věcí s příjmem čokolády a bez ní.
Studie vlivu mléčné čokolády
Vědci z nemocnice Brigham and Women ‘s Hospital v Bostonu v Massachusetts ve spolupráci s výzkumníky na univerzitě v Murcii ve Španělsku zjistili, jaké účinky má mléčná čokoláda konzumovaná v různých časech během dne. Studii provedli profesor medicíny na Harvardské lékařské univerzitě Dr. Frank A. J. L. Scheer, odborník na poruchy spánku a cirkadiánního rytmu a Dr. Marta Garaulet, PhD, hostující vědkyně a byla publikována v časopise FASEB Journal.
Výsledky studie
Ranní ani noční příjem 100 g čokolády překvapivě nevedl k nárůstu hmotnosti. Konzumace čokolády ráno nebo večer má dle studie vliv na pocit hladu a chuť k jídlu, složení mikroflóry trávicího traktu, spánek a další věci. Vysoký příjem čokolády v ranních hodinách navíc pomáhá při spalování tuků a snižování hladiny glukózy v krvi.
Čokoláda konzumovaná ráno navíc příznivě ovlivňuje metabolismus i jeho nastartování a snižuje energetický příjem, což je v souladu s pozorovaným snížením hladu, chuti k jídlu a touhy po sladkostech, jež se projevilo v předchozích studiích. Ranní konzumace čokolády zabrání chuti na sladké a konzumaci sladkostí později v průběhu dne a hlavně večer. Není to ani z daleka poprvé, co se prokázalo, že čokoláda má na lidské tělo zdraví prospěšné účinky.
Foto: Shutterstock, zdroj: scitechdaily.com