Cappuccino prý získalo svůj název podle roucha kapucínských mnichů, které je podobné barvy. Stroj na jeho výrobu vznikl kolem roku 1900 a brzy se stalo jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů vůbec.
Dorazilo k nám z Itálie, kde ho prý Italové pijí především po ránu, aby jim usnadnilo vyprazdňování. V našich končinách ale milujeme pít cappuccino v kteroukoli denní dobu a už ani Italové na nás nekoukají jako na barbary, když si ho objednáme po obědě nebo před večeří.
Jak si připravit cappuccino doma?
Trošku náročnější ale je jeho příprava v domácích podmínkách. Pokud máte kávovar s tryskou na přípravu mléčné pěny, máte vyhráno. Dnes už se prodává i samostatný napěňovač mléka, u kterého si můžete dokonce zvolit i konzistenci mléčné pěny.
Pomůže vám mikrovlnka
Pokud ale krom chuti na cappuccino nemáte ani jeden z těchto spotřebičů, nemusíte zoufat. Poradíte si i tak a my vám řekneme, jak na to.
Vložte šálek studeného mléka do nádoby, která se dá uzavřít. Většina lidí volí mléko plno nebo polotučné, ale klidně si můžete vybrat i jeho odlehčenou verzi. Obecně však platí, že pěna je z tučnějšího mléka hutnější.
Zvolte raději umělohmotnou nádobku, třeba od jogurtového nápoje, abyste ji mohli dát do mikrovlnky. Pořádně s ní třepejte alespoň minutu. Pokud po cappuccinu toužíte, určitě zvládnete i chvilku nepohodlí. Hned poté ji vložte uzavřenou do mikrovlnné trouby a zahřívejte na teplotu 60 – 70 °C. Teplo je pro správnou pěnu důležité, protože zahřátí mléka stabilizuje vzduchové bubliny.
Vyzkoušejte i ponorný mixér
Další možností je, dát mléko vařit v menším kastrůlku, a když bude dostatečně teplé, napěnit ho ponorným mixérem. Hlavně dávejte pozor, aby nezačalo vřít.
Stejně tak vám pomůže teplé mléko napěnit i mixér nebo stroj na smoothie. Chvilku mléko mixujte, po pár minutách udělejte pauzu a potom ještě chvilku v mixování pokračujte. Opět pracujte s teplým mlékem, které ale nepřešlo varem.
Tip na závěr
Nejlepší pěnu získáte, pokud do mléka přidáte trochu cukru. Teprve díky cukru bude pořádně hutná a kompaktní. Tato rada ale možná nebude přínosná pro zaryté nesladiče.
Foto: Shutterstock