Muškáty už nikdy nezalévejte vodou. Vyžadují speciální koktejl, po kterém pokvetou jako nikdy dříve

Hnojivo pro muškáty si většinou kupujeme, a není zrovna levné. Navíc zaléváme své kytky hromadou chemie. Jde to i jinak. Hnojivo z bílé rýže a vody pelargonie milují a rostou po něm jako divé.

Oblíbené letní krásky

Pelargonie, lidově muškáty, se dají považovat snad za jednu z národních rostlin. Samozřejmě neoficiálně. Když se prodejedete naší krajinou, snad nenajdete vísku nebo městečko, kde by tyto krásné rostliny nezdobily okna nebo zahrádky. Péče o ně navíc není vůbec složitá. Potřebují jen správnou zálivku a dostatek hnojiva. Odvděčí se vám bohatým květenstvím a odolností vůči škůdcům.

Hnojivo z rýže si oblíbíte

Jak si vlastně připravit hnojivo z bílé rýže? Budete potřebovat 50 gramů rýže. Tu zalijte půl litrem vody a nechejte jeden celý den odstát. Následně vodu přelijte do nádoby, odkud ji budete distribuovat k jednotlivým rostlinám. Použijte ke slévání cedník, abyste rýži mohli následně použít třeba pro přípravu pokrmů.

4 lžíce k rostlině

K jedné rostlině vám bude stačit použít 4 lžíce, které následně zalijete běžným množstvím vody. Živiny z rýže pelargonie využije pro podporu rozvoje květů, ale také pro vznik nových poupat a správný růst výhonků i listů. Není tedy potřeba si kupovat průmyslová hnojiva.

Foto: Shutterstock

Zbytek do lednice

Již jste použili hnojivo pro všechny rostliny, ale ještě vám trocha zbyla? Nebojte se jej vložit do lednice, kde vydrží i dva týdny. Než hnojivo z rýže opět použijete, nezapomeňte jej vytáhnout z lednice a nechat ohřát na pokojovou teplotu. Pokud muškáty něco nesnášejí, pak je to teplotní šok z příliš studené vody.

V některých případech se toto hnojivo nehodí používat, ostatně ani jakékoliv jiné hnojivo. Zejména v případě, kdy má povrch zeminy v truhlíku bílý povlak a muškáty mají vybledlé listy. Tato podoba květináče i rostliny značí, že je rostlina přehnojena. Chvíli tedy počkejte, alespoň dva týdny, než hnojivo použijete.

Foto: Shutterstock, zdroj: MasterClass

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments