Pálení žáhy je poměrně běžný problém, který dokáže pěkně potrápit. Nejčastější příčinou je špatné stravování – přemíra sladkého a kořeněného jídla nebo alkoholu. Ulevit nám však může jedna docela obyčejná ingredience, kterou máme většinou všichni doma – jedlá soda.
Na vině je přejídání i stres
Pálení žáhy je nepříjemný pocit, který vzniká v okamžiku, kdy se žaludeční šťávy vracejí ze žaludku do jícnu. Tím dochází k jeho vydráždění a právě onomu pálení. Často je tento jev doprovázen také bolestí žaludku a pocitem kyselosti v ústech. Příčnou je velmi často přejídání – většina lidí si na pálení žáhy stěžuje především v období svátků a oslav, kdy si dopřáváme víc, než dokáže naše trávicí ústrojí ustát. Mimoto se může pálení žáhy projevit třeba v období zvýšeného stresu nebo u žen během těhotenství. Obvykle se jedná jen o přechodný stav, přesto nám ztrpčuje život. Jestliže se i vy s pálením žáhy tu a tam potýkáte, zkuste jej mírnit za pomoci jedlé sody.
Zázračný nápoj s jedlou sodou
Jedlá soda, neboli hydrogenuhličitan sodný, má své místo snad v každé domácnosti. Pořídíte ji totiž jen za pár korun a přitom má široké využití. Nejčastěji se používá při úklidu, protože skvěle odstraňuje skvrny i pohlcuje pachy. Může ale v mnohém prospět i našemu tělu. S pomocí jedné lžičky si z ní připravíte vynikající prostředek právě proti pálení žáhy. Stačí ji rozmíchat ve sklenici vody a tu následně vypít. Nebude to žádná pochoutka, protože soda je hodně slaná, nicméně můžete očekávat, že se vám brzy uleví.
Pozor ale, abyste to s jedlou sodou nepřehnali. Ve větším množství může vašemu tělu i uškodit. Zvyšuje totiž hladinu sodíku v krvi a zároveň z těla odvádí potřebné vitamíny a minerální látky. Lidé, kteří mají potíže s ledvinami nebo plícemi, by se jí měli určitě vyhnout. Jestliže jste ale zdraví a žáha vás trápí jednou dvakrát do roka, sklenicí vody s rozpuštěnou sodou nic nezkazíte. Pokud se s pálením žáhy potýkáte až příliš často, je na místě vyhledat lékaře.
Další potraviny, které vašemu jícnu prospějí
Kromě jedlé sody existují i další domácí pomocníci, kteří vám od pocitu pálení žáhy mohou ulevit. Dobře poslouží třeba šťáva z citronu nebo jablečný ocet – obojí totiž při překyselení působí zásaditě. Opět je potřeba ingredienci rozmíchat ve vodě a vypít. Dáváte-li přednost něčemu tradičnějšímu, na čem si i pochutnáte, zkuste zázvorový čaj. Vhodnou pomocí mohou být ale také mandle, které napomáhají správnému trávení a neutralizují žaludeční kyseliny. Pocuchaný jícen může rovněž zklidnit pár lžiček medu.
Foto: Shutterstock, zdroj: GI Society, Medicalnewstoday