Vejce posilují svaly, podporují imunitní systém, napomáhají správné funkci mozku a srdce, prospívají kůži a očím, navíc pomáhají tělu s výrobou energie. Kromě bílkovin obsahují také hromadu vitamínů, sodík, fosfor, draslík a kyselinu listovou. Přesto může nastat situace, kdy vejce jíst nemůžete nebo nechcete. Čím je v kuchyni účinně a chutně nahradit?
Ovoce
Hlavně při pečení se hodí nahradit jedno vejce ¼ šálku (zhruba 65 g) domácí jablečné přesnídávky. Raději použijte neslazené pyré, případně pak snižte množství cukru uvedené v receptu. Rozmačkaný banán má perfektní strukturu, musíte však zvážit, jestli u finálního produktu snesete mírně banánovou příchuť.
Banán můžete s klidný srdcem přidat do koláčů, muffinů a sušenek. Stejně jako u jablečného pyré na náhradu jednoho vejce použijte čtvrt šálku rozmačkaného banánu. V případě, že banánu neholdujete, vyzkoušejte dýni nebo avokádo, poměr je stejný.
Lněná a chia semínka
Tato semínka se mohou pyšnit vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Při náhradě jednoho vejce rozšlehejte polévkovou lžíci mletých semínek se 3 polévkovými lžícemi vody, míchejte a čekejte, dokud se voda zcela nevstřebá. Tato náhrada se hodí do palačinek, vaflí, muffinů, sušenek a dalšího pečiva.
Ocet s jedlou sodou
Když smícháte jednu čajovou lžičku jedlé sody s jednou polévkovou lžící octa, nahradíte jedno vejce. Jak to? Spustí se totiž chemická reakce, která zaručí, že pečivo bude nadýchané, proto se ocet s jedlou sodou místo vajec nejvíce používá u koláčů a koláčků.
Oříškové máslo
Na západě tak oblíbená másla (např. arašídové, kešu či mandlové) lze použít v receptech místo vajec. Za jedno vejce do receptu přidejte 3 polévkové lžíce vámi preferovaného ořechového másla. Zvlášť chutné je v palačinkách a sušenkách.
Jogurt
Při pečení dortů, muffinů a cupcakes můžete namísto jednoho vejce použít čtvrt šálku bílého jogurtu, případně podmáslí.
Foto: Shutterstock, zdroje: The Holistic Chef, Olive Magazine