Máte rádi omáčky, ale chcete se vyhnout mouce? Někdo ze zdravotních důvodů, jinému může omáčka s moukou připadat příliš kalorická. A někdo mohl u vaření oběda zjistit, že ji zapomněl koupit. Naštěstí mouka není jediná alternativa, která dokáže omáčky zahustit.
V 1. řadě přemýšlejte nad výslednou chutí omáčky a podle toho vyberte náhražku. Jsou-li ve vašem jídle brambory, je brambora vhodná i k zahuštění. Vaříte-li ale omáčku k těstovinám, jsou lepší jiné varianty.
Vyzkoušejte kvasnice i brambory
Smetanové nebo silné omáčky k masu můžete zahustit kvasnicovými vločkami. Jsou zdrojem bílkovin i vitamínu B a mají lehce pikantní chuť. Jednoduše je vsypte do vroucí omáčky a míchejte, dokud se nerozpustí.
Zeleninové omáčky můžete zahustit bramborem. Nastrouhaný ho vmíchejte do pokrmu a poduste. Tato varianta se nehodí pro jemné omáčky, protože brambory zanechávají hrudky. Také počítejte s tím, že zvýší obsah kalorií a sacharidů v jídle.
Pomůže i kukuřičný škrob nebo sýry
Kukuřičný škrob se zase hodí ke smetanovým a tmavým omáčkám. Nejprve ho rozmíchejte ve studené vodě a za stálého míchání vlijte do hrnce. Nepřestávejte míchat, abyste se vyhnuli hrudkám.
Na zahuštění lehkých omáček můžete použít créme fraiche, kysanou smetanu nebo smetanové sýry. Nejdříve ale nechte pokrm trochu vychladnout a až potom do něj vmíchejte vybraný sýr. Krátce povařte, aby se rozpustil a nevločkoval.
Omáčky můžete zahustit i studenými máslovými vločkami, tato varianta je ale vysoce kalorická. Omáčka zhoustne až po vychladnutí.
Se smetanovými alternativami je potřeba použít více koření a soli, aby dodaly omáčce šmrnc. Máslo a sýry totiž její chuť částečně pohltí.
Zahušťujte vejci i křenem
Lehké omáčky můžete zahustit i vejcem. Oddělte žloutky od bílků a obojí vyšlehejte s trochou omáčky nebo vody. Potom je opět smíchejte a opatrně vlijte do vychladlé omáčky, aby se žloutek horkem nesrazil.
Vaříte-li omáčku k hovězímu masu nebo rybě, zahustěte ji křenem. Nikdy ho ale nepřidávejte přímo do hrnce. Nejprve ho nastrouhejte a orestujte s trochou tuku stejně, jako byste chystali jíšku. Potom ho smíchejte se strouhankou a pomalu vmíchejte do omáčky.
Pokud omáčka nehoustne, můžete to zvrátit rozdrobeným chlebem nebo kuskusem. Fungovat bude i strouhanka, ale váš pokrm bude vydatnější a už bude obsahovat mouku.
Nezapomeňte na vločky nebo jablka
Lehké a zeleninové omáčky můžete zahustit ovesnými vločkami. Jednoduše je vsypte do hrnce a nechte povařit. Vločky můžete místo mouky použít i při přípravě karbanátek. Jejich výsledná lepivost bochánky pevně spojí a zabrání jim v rozpadu.
Zeleninové omáčky pochopitelně zahustíte i rozmixovanou zeleninou. Další variantou potom může být Agar Agar, což je zahušťovadlo používané v asijských kuchyních. Vyzkoušet můžete i rýžovou mouku, mouku z cizrny nebo kokosové mléko. Do sladších omáček můžete naopak použít pyré z jablek nebo hrušek.
Foto: Shutterstock
A co takhle hraška??? Znáte to? Skvělá věc!!! Zahušťovadlo ze skvělé a zdravé luštěniny-prášku z hrachu.Úžasná věc na zahuštění kromě jiného i výborného hovězího gulášku a jiných dobrot.
Jak smutné že právě luštěninovým koukám není věnována prakticky žádná pozornost. Cizrnová mouka, hrachová, čočková. Přímo směs hraška na zahušťování 🤦🏽♀️ všechno stačí jen dobře provařit a člověk nepozná a oni by všude patlali brambory, natrhany chleba a další podobné. Proč 🤦🏽♀️
Holka, holka…. Ty se máš ještě toho dost učit.