Bramborový salát je oblíbenou dobrotou a dopřáváme si jej jako slavnostní přílohu při nejrůznějších rodinných oslavách a svátcích. Základem jsou vařené brambory ve slupce a tučná majonéza. Právě tu můžete nahradit odlehčenou variantou, vaše chuťové buňky neutrpí.
Tradiční bramborový salát
Vychladlé brambory uvařené ve slupce se prolisují na kostičky, přidává se směs nakládané zeleniny, vejce natvrdo a velké množství majonézy. Co rodina, to jiný recept na bramborový salát, základní ingredience ale zůstávají stejné. Výborně se v bramborovém salátu dá nahradit majonéza. Salát bude jemnější, ulevíte linii, zažívání a při vysoké ceně majonézy i peněžence. Alternativou jsou nejrůznější bramborové saláty, kde se majonéza nepoužívá vůbec, nahrazuje ji například lák z okurek.
Jogurtová zálivka do bramborového salátu
Na odlehčenou verzi bramborového salátu budete potřebovat řecký jogurt. Základem je 1,5 hrnku hustého jogurtu. Ten se smíchá se lžící bílého octu a lžící olivového oleje. Můžete jemně přisolit. Směs se ochutí hořčicí, opepří a vyšlehá do hladka. Výborným tipem je přidat čerstvě nasekané bylinky, pro ostřejší chuť je vhodná chilli pasta. Namísto řeckého jogurtu můžete použít zakysanou smetanu, ta má ale oproti řeckému jogurtu mnohem vyšší obsah tuku.
Alternativní zálivky na bramborový salát
Namísto majonézy nebo jogurtové zálivky můžete do brambor vmíchat olivový olej s citronovou šťávou. Směs se dochutí dijonskou hořčicí. Výborný je vídeňský bramborový salát, horké brambory se zalévají hovězím vývarem a ochutí se octem a olejem. Přidává se čerstvá cibule a bylinky.
Domácí majonéza s minimem oleje
Zdravější verzi majonézy si můžete připravit rozmixováním vejce natvrdo a 1 dcl mléka. Rozšlehejte a přidejte hořčici, sůl, ocet. Pro hladkou konzistenci ke konci šlehání vmíchejte malé množství olivového oleje.
Foto: Shutterstock