Na západě se lidé masově zbavují dřevěných prkének. Zjistili, co to je zač, Češi to zatím vůbec netuší

Je lepší používat prkénko z tvrzeného plastu než dřevěné, pokud jde o hygienu a údržbu, nebo je to právě naopak? Tvrzený plast je odolnější proti poškrábání a prkénko se lépe udržuje čisté, protože se dá dobře opláchnout a dezinfikovat. Dřevěná prkénka se mohou poškrábat a mohou se na nich uchytit bakterie a mikroby. Navíc tvrzený plast je hypoalergenní, takže se lépe hodí pro osoby s citlivou pokožkou nebo alergiemi. Jak dřevěná, tak plastová mají svá pro a proti.

Dřevěné nebo plastové?

Dříve se věřilo, že bakterie z potravin se usazují snadněji v pórech dřeva než v plastu, a že jsou tedy hygieničtější plastová prkénka. Avšak laboratorní výzkum na univerzitě v Madisonu ukázal, že to nemusí být pravda. V pokusech s bakteriemi salmonely a listerie se zjistilo, že většina bakterií zemřela na dřevěném prkénku do tří minut, zatímco na plastovém podkladu zůstala většina bakterií živá.

To však neznamená, že jsou plastová prkénka hygieničtější než dřevěná. Obě varianty mají své výhody a nevýhody, a je třeba je řádně udržovat a dezinfikovat.

Foto: Shutterstock

Prkénko vždy důkladně vyčistěte

Velmi záleží na údržbě a čištění, a to ať už jsou prkénka z plastu nebo ze dřeva. Plastová prkénka lze jednoduše umýt v myčce, zatímco dřevěná prkénka do ní nepatří. Místo toho byste u nich měli použít kartáček na čištění hlubších rýh a pórů. Někteří lidé používají oba typy prkének.  

Plastové převážně na pečivo, ovoce a zeleninu, zatímco dřevěná na maso, sýry a uzeniny. Je důležité si uvědomit, že oba typy prkének vyžadují řádnou údržbu a dezinfekci, aby byly hygienické a bezpečné pro použití.

Další materiály

Existují i jiné materiály, které se používají na výrobu kuchyňských prkének, například sklo, mramor a silikon. Tyto materiály jsou obecně lepší než dřevo a plast z hlediska hygieny. Jejich nevýhodou však může být to, že se nůž může velmi rychle ztupit. Práce s nimi vyžaduje kvalitní keramické nože.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

No ty kráso! Zase ten zatracený západ – UF!
Tak předně – kvalitní dřevěné prkénko je z tvrdého dřeva, takže nějaké poškrábání – no. A pak dřevěné prkénko se umyje a následně dezinfikuje vařící vodou.
Navíc – dobře vedená domácnost má zvlášť prkénko na maso a zvlášť
na sýry a na zeleninu.

Kaja
Kaja
1 rok
Reply to  Aster

Přesně!! tyhle debilní články od debilní krávy co o tom piču ví ,jako celá tahle ubohá redakce!!