Nabrousit nůž má umět každá hospodyňka. Nepleťte si ale broušení s honováním

Broušení nožů je pravidelná činnost, bez které se v kuchyni prostě a jednoduše neobejdeme. Bez ostrého nože je naše kuchyňské umění spíše jen parodií. Kdy je nůž tupý a kdy je potřeba jej nabrousit? A kdy naopak nůž honovat?

Tupý nůž poznáte ihned

„Tupce“ mezi noži rozeznáte na první pohled. Na rozdíl od společenství lidí se vyznačuje velkou neschopností. Co vlastně nezvládá? Vůbec nic. Neukrojí ani obyčejné rajče. Správně naostřený nůž by měl rajčetem projet bez vašeho úsilí a nutnosti tlačit na rukojeť. Nedaří se vám rajče přeříznout? S vaším nádobíčkem je zřejmě něco v nepořádku a bude potřeba nůž skutečně nabrousit.

Jak naostřit „tupce“

Tupý nůž potřebuje ihned nabrousit. Jeho ponechání v kuchyni je totiž velmi nebezpečné zejména pro vaše zdraví. Jelikož se jedná o potřebu, se kterou zacházíte denně, bude jeho ostří stále v horším stavu a vy se tak budete muset stále více snažit, aby se vám podařilo vůbec něco ukrojit. Výsledek může být nepříjemné zranění.

Nože na maso byste měli ostřit dvakrát za půl roku, nože na sýry méně častěji. Jak vlastně naostřit nůž, který již nevykazuje spolehlivost při používání? Budete k tomu potřebovat elektrickou brusku, brusný kámen, nebo zcela obyčejnou věc. Naostřit nůž se vám podaří také o dno talíře. Vždy se materiál obrušuje, tedy ubývá.

Foto: Shutterstock

Honujeme jednou týdně

Naostřený nůž samozřejmě nemůžete stejným způsobem ošetřovat každý týden. Za chvíli by vám z něj nic nezbylo. Místo toho přistupte k honování, které se hodí k pravidelné údržbě vašich nožů. Honování nožů je proces, kdy se upraví jen hrana nože. Nyní se tedy nejedná o broušení čepele, ale jen o zabroušení hrany. I toto vám ale pomůže k lepší práci s nožem.

Při honování se zachovává tvar čepele každého nože. Pouze se umístí honovací ocel svisle proti kuchyňské lince a ostří čepele se přiloží k oceli pod úhlem patnácti stupňů. Nůž si při práci přitahujeme k sobě.

Foto: Shutterrstock, zdroj: Allrecipes

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments