Receptů na rychlé večeře není nikdy dost. Dnes vám představíme rychlý a poměrně levný recept na bramborový koláč pečený v troubě. Nestojí skoro žádnou námahu, hotový je za chvíli a dát si do něj můžete jen věci, které máte rádi.
Strouhané brambory jako základ
Základem tohohle rychlého bramborového koláče jsou brambory připravené tak trochu na způsob bramboráku. Nastrouhejte si je na hrubém struhadle (menší část můžete i na jemnějším, hmota se pak lépe propojí). Pokud máte brambory ze zdroje, který znáte, například z vlastní zahrádky nebo od známého farmáře, nemusíte je ani škrabat. Z brambor se pokuste vymačkat co nejvíce tekutiny, nechceme, aby nám pak v troubě plavaly.
Nastrouhané brambory smíchejte se solí, pepřem a nastrouhaným nebo sušeným česnekem. Můžete přidat i další koření, třeba tradiční majoránku.
Směs rozprostřete do koláčové formy vyložené pečicím papírem, který jste předtím zlehka pokapali olejem. A dejte péct.
Náplň můžete připravit z oblíbených věcí
Takto si upečete bramborový korpus, který budete následně plnit.
Základem náplně budou rozšlehaná vejce (zhruba 4), do kterých přidáte strouhaný sýr. Můžete zvolit klasický eidam nebo sáhnout po nějakém výraznějším, třeba parmazánu nebo čedaru. Pokud se ale na receptu snažíte ušetřit, nebojte se sáhnout klidně po sýru, který máte obyčejně v lednici nebo třeba zpracovat do receptu sýrové zbytky.
Dále směs naplníte tím, co máte zkrátka rádi. Můžete do ní přidat například nadrobno nakrájenou šunku nebo osmaženou slaninu. Je dobré si do ní přidat nějako zeleninovou směs – třeba osmaženou cibulku a nadrobno nasekanou a osmaženou papriku. Skvělý bude tento koláč také se sušenými rajčaty.
Rychlé zapečení
Jakmile jsou brambory v troubě dostatečně upečené a křupavé, nalijte k nim směs, kterou jste si připravili, a nechte dopéct – bude stačit už jen nějakých deset minut.
Foto: Shutterstock
Tady někdo objevil Ameriku 🤣. A zítra pinda napíše, že alobal má dvě strany.