Nadrobte staré rohlíky a polijte je mlékem a vejci. Dostanete dokonalou večeři, která nic nestojí

Občas v každé rodině nastane situace, že se nakoupí víc rohlíků, než se stihne sníst. A ty starší už nikoho nelákají. V dnešní době je starší rohlík bohužel už ten ze včerejška, protože už druhý den jsou housky gumové. A co teď s nimi? Vyhodit je, je škoda. A pokud nebydlíte na vesnici a nemůžete je nadrobit slepicím, nejčastěji vás asi napadne udělat z nich strouhanku.

Existuje ale pár receptů, které umí vykouzlit zajímavou večeři i z tak nelákavé věci, jakou je starý gumový okoralý rohlík. Co třeba vyzkoušet netradiční trhanec, rohlíkové chipsy, omeletu nebo žemlovku?

Jak na chipsy z rohlíků?

Možná jste také milovníky křupavých bake rolls. Napadlo vás ale, že si je můžete vcelku jednoduše připravit i ze starých rohlíku? Nakrájejte pečivo na 0,5 cm silná kolečka a potřete směsí oleje s česnekem. Přidat můžete i další koření, které máte rádi. Třeba oregano, chilli nebo pizza koření. Pak už jen stačí vložit rohlíky do trouby vyhřáté na 100 °C a péct do křupava. Určitě je večer u nějakého pěkného filmu a sklenky vína oceníte.

Což takhle dát si trhanec?

Císařský trhanec je známá rakouská pochoutka, připomínající potrhanou palačinku. Vy si ale můžete připravit její levnější variantu z rohlíků, nad kterými už vaše rodina ohrnuje nos. Je to jednoduché: 2 rohlíky nakrájejte na plátky, zalejte 1,5 dcl mléka a 1 rozšlehaným vejcem. Tuto směs opečte na pánvi z obou stran a dvěma vidličkami roztrhejte. Rohlíkový trhanec pocukrujte, můžete přidat rozinky namočené v rumu a podávejte s kompotem nebo čerstvým ovocem.

Foto: Shutterstock

Šťavnatá křupavá omeleta  

Starší rohlíky nakrájejte na kostičky, navlhčete mlékem a vyždímejte. Přidejte k nim rozšlehané vejce, nastrouhaný eidam nebo balkánský sýr. Osolte, opepřete a osmažte na pánvi z obou stran do zlatova. Hotovou omeletu můžete posypat pažitkou, rajčaty nebo dalším sýrem. Získáte skvělou a šťavnatou dobrotu s křupavými okraji, kvůli které budete už vždycky kupovat víc rohlíků, než kolik právě potřebujete.

A samozřejmě nezapomeňte na žemlovku, různé nádivky, krutony do polévek a další pochoutky, které si můžete ze starých rohlíků připravit. Rozhodně už ale žádné pečivo nevyhazujte, připravili byste se o spoustu dobrot.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments