Když vám doma při pečení dojdou vejce, není ještě všechno ztraceno. V některých receptech je možné vajíčka nahradit jinými dostupnými surovinami. S trochou flexibility a originálního přístupu tak můžete ještě nedělní moučník zachránit.
Proč se přidávají vajíčka do moučníků?
Ze dvou prostých důvodů: zaprvé dobře drží těsto pohromadě a zadruhé bílky dodávají těstu na objemu. Vajíčka jsou proto do těsta ideální, v případě nouze je ale lze nahradit i jinými surovinami, které budou v těstu plnit stejné funkce.
Někdy se však stane, že člověk nemá vajíčka po ruce anebo je nemůže použít z různých jiných důvodů: třeba vejce nesmí kvůli zdravotním komplikacím nebo připravuje moučníky pro vegany či někoho se speciálně sestaveným jídelníčkem. Pak se hodí znát pár triků, jak se vejce dají nahradit.
Zvolte zdravou variantu
Lidé, kteří vejce z různých důvodů nepoužívají, znají spoustu triků, jak vejce v receptech nahradit.
Například existuje možnost přidat do těsta rozmačkaný banán. Stejně jako vejce dokáže svázat jednotlivé suroviny dohromady a držet moučník pohromadě a pomůže i s objemem těsta.
Možná ještě lepší je potom sáhnout po chia semínkách, které jsme si nechali nabobtnat ve vodě. V moučníku nebudou vůbec cítit, udělají ho příjemně odlehčený a zároveň ho udrží krásně kompaktní.
Jedlá soda s octem nebo citronem
Pro získání objemu těsta můžete využít vlastností jedlé sody. Smíchejte čajovou lžičku jedlé sody s lžící octa nebo citronu a přidejte do těsta. Těsto nabyde a později nebude mít problém vyskočit. Je to opravdu nouzové řešení, ale když není zbytí, dá se po něm sáhnout.
A co takhle jogurt
Jestliže nepečete veganský dezert nebo netrpíte intolerancí laktózy, pak můžete sáhnout po jogurtu či podmáslí. Těsto bude díky těmto ingrediencím vláčnější a svěžejší – je to tedy ideální varianta především do letních moučníků.
Foto: Shutterstock
Veganům naseču na zahradě nůši trávy a hotovo! Ty vaše “náhražky vajec” se mi hnusí jen o tom čtu!