Hlavní epidemiolog Roman Prymula spatřuje velké riziko v případu, který se odehrál na Zlínsku. Zde se stal zdrojem nákazy obchod se smíšeným zbožím, ze kterého si koronavirus odnesly více než čtyři desítky lidí. Mimo jiné také dívka, která sem vešla v roušce a rukavicích a koupila si pouze jediný jogurt. Právě z něj se podle všeho nakazila.
Nákup nechte dva dny v lednici
“Je třeba říct, že došlo k případu, kdy se zákazník nakazil jenom tím, že si šel koupit jogurt do té prodejny. Nic jiného neudělal, a přesto u něj došlo k výskytu nákazy,” uvedl Roman Prymula.
Čtěte také: Češi začali chodit bez roušek. Vymstí se nám to, varuje Prymula
Přestože jde podle epidemiologa o poměrně výjimečnou situaci, není radno ji podceňovat. Právě obchody jsou podle všeho místem, kde nákaza vážně hrozí. Lidé totiž berou do rukou různé produkty a zase je odkládají na jejich místo. Pak si je může koupit někdo jiný. Před několika týdny přitom v Německu vyšla studie s nepravděpodobným výsledkem, který hovořil o tom, že riziko nákazy je v obchodech minimální. Čeští epidemiologové mají nicméně zcela opačný názor.
Roman Prymula tak vyslovil několik rad, respektive opatření, která by měl každý po návratu z obchodu s nákupem učinit. “Když si ho odnesu domů, tak bych ho nechal den, dva v ledničce a ono se mu nic nestane a pak už tam nic na povrchu nemůže být,” říká Prymula. To by mělo pomoct třeba právě při konzumaci jogurtů, které – pokud je jejich obal kontaminovaný – představují velké riziko.
Řešením je také dezinfekce
To pochopitelně platí pouze u produktů, které nepodléhají rychlé zkáze, případně které nepotřebujeme okamžitě sníst, například proto, že nemáme k dispozici nic jiného. “Pokud to potřebuju sníst okamžitě, no tak když sáhnu na ten povrch, tak bych se neměl dotýkat stěn a dalších věcí, abych to pak nekontaminoval.” To ale platí i pro vyskládání nákupu. Je zapotřebí nákup vyložit a na nic nesahat. Následovat musí pečlivé omytí rukou, jinak může dojít k roznesení viru po místnosti.
Čtěte také: Lékaři našli koronavirus v mužském semeni, a to i po vyléčení
Pomoci si můžeme také tím, že potraviny otřeme hadříkem s dezinfekcí. “To je věc, která je účelná, pokud chci konzumovat rychle. Ale je to samozřejmě komplikované.” Naráží tak na to, že při vyndavání nákupu z tašky je třeba mít připraven hadřík namočený v dezinfekci a každou potravinu před uložením náležitě otřít. “Nebo je dám do té ledničky a pak na cokoliv sáhnu, měl bych prostě dezinfikovat,” uvedl Prymula.
Jogurt na ulici nejezte
Práce s potravinami je v době koronavirové skutečně oříškem. Pokud už se chystáte ke konzumaci, je podle Prymula nejdůležitější vyhnout se kontaktu s povrchem. “Zkrátka abych se opravdu nedotkl něčím, co potom dávám do úst – třeba lžící – toho zevního povrchu, protože tam může dojít ke kontaminaci.”
Pravidlo je poměrně jednoduché. “Nesmím se dotknout části, kterou potom s prominutím oblíznu nebo ji dám do úst.” Zároveň varoval před konzumací jídla venku. “V dnešní době bych teda nejedl jogurt na ulici, protože tam to nejsem schopen zabezpečit.” To pochopitelně platí i pro řadu dalších věcí. Například se na ulici stále prodává pizza nebo zmrzlina k okamžité konzumaci. Tam je riziko opravdu vysoké, protože většinou nemáme dokonale omyté ruce.
Foto: Freepik