Naložte okurky správně. Dokonalý recept z dob bolševika zajistí fantastickou chuť

Vzhledem k vysokým cenám, jaké jsme v loňské zimě platili za ovoce a zeleninu, se mnoho lidí rozhodlo vrátit k zavařování a nakládání ovoce a zeleniny, které jsme znali z dob našeho dětství. Na jaké chyby si dát pozor při zavařování okurek?

Lidé se vracejí k zavařování

Mnoho lidí, zvlášť těch, kteří si zeleninu sami nepěstují na zahrádkách, už na zavařování a nakládání pomalu zapomnělo. Zvýšené ceny ovoce a zeleniny však mnohým připomněly to, jak naše babičky nakládaly a zavařovaly všechno, co se dalo. Najednou jsme začali shánět staré recepty a zjišťovat postupy jak si udělat vlastní zásoby na zimu. Nejdůležitější samozřejmě je, aby se zelenina nezkazila a zůstala poživatelná celou zimu, ale rozhodně chceme i to, aby nám chutnala.

Jednou z nejčastěji zavařovaných komodit jsou okurky. Na co si dát pozor?

Sklenice, víčka a jejich vyčistění

Abyste měli jistotu, že se vám okurky nezkazí, musíte sklenice pořádně vyčistit, ideálně sterilizovat.

Nejlepší je chvíli je vyvařit v horké vodě, můžete je dát také umýt do myčky na některý z programů využívajících vyšší teplotu vody. Občas se v tomto procesu zapomíná na víčka – i ta by měla být sterilně čistá!

Ve sklenicích nesmí před tím, než je začnete plnit, zůstat ani žádná voda. Zkrátka plňte dokonale čisté a suché sklenice.

Foto: Shutterstock

Okurky pořádně omyjte

U mytí sklenic to nekončí. Nakoupené okurky rozhodně nejsou dokonale umyté. Nejlépe uděláte, když je na pár hodin naložíte do vody – třeba do lavoru nebo do vany. Následně každou jednu z nich vydrhněte kartáčem, ať si jste jistí, že na nich nezůstala žádná špína. Ostatně – vy jste ti, kdo je bude jíst.

Neplňte sklenice až po okraj

Často se dělá chyba v tom, že chcete za každou cenu naplnit sklenici až po okraj. Měli byste však nechat prostor zhruba dva centimetry pod okrajem volný, protože obsah sklenice bude pracovat a zvětšený objem by vám mohl vzdouvat nebo dokonce vyvalit víčko. Až budete okurky zalévat lákem, dbejte na to, aby byly všechny dokonale zalité. Když bude některá čouhat, nejspíš se zkazí.

Foto: Shutterstock, zdroje: Cookie and Kate, Tasting Table

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments