Typické letní jídlo si můžete dopřát po celý rok. Přidá vám letní náladu a pohodu. Zejména mezi milovníky piva, rajčat a buřtů je tento pokrm pořádně oblíbený. Že nevíte, o co se jedná? Jdeme objevit námořnické buřty.
České špekáčky jedou!
Naše tradiční špekáčky patří mezi českou klasiku. Dokonce se před časem zapsaly do historie, když byly uznány jako tradiční specialita Evropskou unií. Jejich receptura je tak chráněná. Když si pořídíte buřty, tuto tradiční specialitu si rozhodně nekupujete. Jedná se o úplně jiný produkt, který bohužel nemusí dosahovat požadovaných kvalit. Špekáčky jsou zde s námi již od roku 1891, kdy je tvořili mistři řezníci.
40 procent masa je minimum
Abyste si vychutnali špekáček se vším všudy, musíte pamatovat na to, že by měl obsahovat alespoň 40 procent masa. Ve špekáčku je vepřové a hovězí maso, ale také špek. Také se používá pepř, česnek a muškátový oříšek. Kvalitní špekáčky jsou vázány ručně a jsou v přírodním střívku. Obsah soli je ve špekáčku maximálně 2,5 procent.
Jaké ingredience budeme potřebovat?
Abyste si připravili čtyři porce námořnické dobroty, budete potřebovat osm špekáčků, 300 mililitrů černého piva, půl kila kysaného zelí, dvě cibule, hořčici, lžičku cukru, pepř, sůl a konzervu nasekaných rajčat. Samozřejmě můžete přidat ostrou chuť pomocí chilli.
Recept připravíte během chvilky
Námořnické buřty si připravíte následovně:
- Oloupejte špekáčky a nakrájejte je na menší kostičky.
- Nakrájejte cibuli na proužky.
- Rajčatovou směs smíchejte s hořčicí, cukrem a pivem.
- Do pekáče vložte vymačkané zelí a polovinu cibule. Na zelí položte špekáčky a zalijte je omáčkou, následně přidejte zbytek cibule.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě až do zhoustnutí omáčky.
Námořnické buřty jsou skvělou dobrotou k večeři, nebo k oblíbenému sportovnímu přenosu.
Foto: Shutterstock
Chlapa potěší kus dobře udělaného masa, buřty nejsou jídlo – buřty jsou chuťovka…
Jj, moje řeč. Že by byly zrovna zdravé, to si nemyslím, ale jednou za čas upečené na ohni, mňamka 😉