Iveta Fabešová se stala na českém cukrářském nebi pojmem. Každý milovník zákusků a sladkostí by určitě rád ochutnal některý z jejích věhlasných výtvorů. Bohužel ne každý má to štěstí, že se pohybuje v blízkosti Werichovy vily, kde se její cukrárna nachází.
Vše sváteční pro nadšené cukráře
A pro tyto nadšence Fabešová vydala knihu Vše sváteční, podle které můžete vyzkoušet její osvědčené recepty i ve vlastní kuchyni. Knížka asi není určena pro úplné začátečníky, protože některé recepty vyžadují určitou zkušenost. Zase ale nemusíte být vyučeným cukrářem nebo cukrářkou, abyste si s nimi poradili.
Předností jejích receptů je i to, že po potřebných surovinách nemusíte pátrat na internetu, ale seženete je v každém obchodě.
Iveta Fabešová ale nevytváří jen sladké složitosti, ale dovedla k dokonalosti i oblíbenou a nenáročnou klasiku, jakou je Míša dort. Ten už určitě spousta z vás někdy doma vyráběla. Vždyť kdo by si nezamiloval spojení čokolády, kakaa a tvarohu. Děti ho milují podobně jako stejnojmenné ledňáčky a zvládne ho každý nadšenec i bez mnohaleté průpravy. Jen je důležité nepoužívat při jeho výrobě náhražky a pracovat pouze s kvalitními surovinami pokojové teploty.
Míša řezy ve 3 krocích
Kakaový korpus:
Vyšlehejte tuhý sníh ze 4 bílků a 105g krupicového cukru. V míse smíchejte 70g hladké mouky, 35g holandského kakaa a 2,5g prášku do pečiva. Do ušlehaného sněhu opatrně vmíchejte 4 žloutky a potom i ostatní suché ingredience. Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct na 25 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
Tvarohový krém:
Do mísy vlijte 70g bílků a přidejte 140g krupicového cukru. Nad vodní lázní směs zahřejte na 55 °C a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí z bílků opět vyšlehejte tuhý sníh a postupně opatrně zašlehejte 290g změklého másla. Do máslového krému potom stěrkou vmíchejte 450g jemného plnotučného tvarohu. Hotový krém rozetřete na studený kakaový piškot a dejte alespoň na 1 hodinu do ledničky vychladit.
Čokoládová ganache:
Do hrnce nalijte 150g hořké čokolády a 150g smetany ke šlehání. Obě suroviny zahřejte a míchejte, dokud se nepropojí. Takto vytvoříte ganache, kterou následně nalijete na dort. Nakonec dejte Míšu minimálně na další 2 hodiny vychladit.
Foto: Shutterstock