Nastává období chřipek. Doba, kdy se hodí každý přírodní lék, který může přirozeně posílit naši imunitu a zabránit nachlazení, nebo ho rychle a účinně vyléčit. Zároveň je období, kdy dozrávají šípky. Oranžové, či sytě červené plody růže šípkové, které mají vysoký obsah vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek a jsou jedinečným pomocníkem v domácí lékárně.
Šípky – léky našich prababiček
Již naše prababičky znaly účinky šípků. Aby také ne. V době jejich mládí nic účinnějšího nebylo. Šípky, díky svému vysokému obsahu vitamínu C, spolu s vitamíny A, K, B1 a B2, rutinem a vápníkem představovaly všestranný lék, který pomáhal při různých nemocech, ale i jako prevence.
Co všechno šípky pomohou vyléčit
Jsou nejúčinnějším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, působí proti infekcím, zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil, podporují srážlivost krve, potenci a libido. Dokážou celkově zklidnit naši mysl a zvýšit soustředění.
Výzkumy v posledních letech dokázaly, že šípky působí zároveň proti vzniku arterosklerózy, působí močopudně a tím brání vzniku kamenů ve vylučovací soustavě.
Kdy šípky sbírat?
Pokud se vydáte na sběr šípků, mělo by to být za suchých a ideálně i slunných dnů. Může být již po prvních mrazíkách. Tím se účinnost vitamínů v šípkách ještě zvyšuje. Sbírejte je vždy na místě stranou od silnice, aby nebyly znečištěné. Vybírejte jen tvrdé a pevné plody, červené, popř. oranžové barvy. Pokud už jsou šípky přemrzlé, nesušte je, ale použijte je do různých marmelád a pomazánek.
Jak sušit šípky
Šípky se suší ideálně na sítech rozložených v teplé a vzdušné místnosti. Síta můžete položit či zavěsit i nad topení a radiátory. Pokud máte sušičku ovoce, nesušte šípky na vyšší teplotu, než 60°C. Totéž platí o sušení v horkovzdušné troubě.