Naše babičky dělaly vynikající špenát z kopřiv. Výborně chutná a nic nestojí

Plevel, který má pro tělo člověka velký význam. Zelené listy s miniaturními bodlinkami sice pálí, ale pokud je posbíráte v rukavicích, můžete se těšit z jejich blahodárných účinků. Lze je natrhat a usušit na očistný čaj, ale také je v čerstvém stavu nasekat a udělat z nich vynikající špenát. Velkou výhodou je, že nic nestojí a víte, že v něm nejsou chemické látky a je nabitý živinami. I když se doporučuje kopřivy sbírat především v dubnu, kdy neobsahují tolik dusíku, jejich špičky můžete sbírat po celou dobu jejich sezony. Užijte si sílu této léčivky na čaj, ale i jako tradičně netradiční špenát.

Zelený dar přírody 

Pokud tuto pálivou léčivku začnete sbírat hned na jaře, můžete si užít jak jejich kořeny, tak i stonek a listy. Jednoduše řečeno – celá rostlina je léčivá. Obsahuje chlorofyl, mnoho vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. Také mohou pomoci s bolestí hlavy, při virových infekcích, doplňuje červené krvinky a příznivě ovlivní funkci sleziny, žaludku i žlučníku. Zároveň pomáhá odstraňovat ledvinové kameny a uvolňuje zahleněné dýchací cesty. 

Ovšem, tímto výčet výhod nekončí. Kopřiva také zdárně podporuje imunitní systém, chrání tělo v období respiračních onemocnění a odplavuje nečistoty z těla. Obsahuje hořčík, vápník, železo, bílkoviny a vitamíny A a C. Lidé, kteří trpí alergiemi, by si kopřivu, jako čaj, neměli odpírat, protože obsahuje flavonoid kvercetin, který mírní alergické příznaky a v těle potlačuje histamin. Při pravidelném pití, ke kterému samozřejmě patří i přestávky, dokáže kopřiva posílit růst vlasů.

Foto: Shutterstock

Kopřivový špenát zachutná každému

Pokud stihnete mladé kopřivy – super. Ovšem nemusíte. Jak jsme se již zmínili, můžete nasbírat pouze jejich špičky. I z nich připravíte dokonalý špenát. Připravte si:

  • velký hrnec kopřiv
  • 5 větších masitých rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky rajčatového protlaku
  • slunečnicový olej 
  • sůl a pepř dle chuti

Ze všeho nejdříve nakrájejte na drobné kousky cibuli, česnek na plátky a rajčata spařte horkou vodou, abyste je zbavili slupky. Následně je také nakrájejte na menší kousky. Kopřivy opláchněte a nasekejte. Vezměte si hrnec, který později bude možné umístit do trouby a na oleji orestujte cibuli, česnek a kopřivy. Zalijte octem a nechte probublávat tak dlouho, dokud se všechen ocet nevypaří.

Jakmile bude ocet pryč, přidejte protlak, rajčata a ještě trochu oleje. Následně vše osolte a opepřete. Zalijte trochou vody – nejlépe zeleninovým vývarem, ale nemusí být, a to tak, aby byl špenát ponořený. Špenát přiklopte pokličkou a dejte jej na třicet minut do trouby na 200 °C. Vhodné je přidat například i rybí nebo kuřecí maso – vynikající lahůdka. 

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments