Káva představuje nesmírně oblíbený nápoj, který má navíc řadu výhod. Kromě toho, že nám poskytne potřebnou energii, dokáže také pozitivně působit na zdravotní stav. Už celá řada studií ukázala, že se v kávě skrývají sloučeniny, které se příznivě podepisují na fungování lidského organismu.
Prospěšná v mnoha ohledech
Není ale káva jako káva. Samotný nápoj je vynikající, ovšem lidé mají ve zvyku ho nejrůznějším způsobem dochucovat, ať už mlékem nebo cukrem. To pochopitelně není ideální, protože se tak řada výhod mění v nevýhody.
Není nicméně pravdou, že bychom do kávy nemohli pro vylepšení chuti přidat vůbec nic. Naopak, najdeme velmi zajímavou přísadu, kterou si můžete kávu ozvláštnit. A to není všechno. Díky tomu získá káva po zdravotní stránce nový rozměr.
Nejde o nic jiného než o skořici. Jak uvádí studie publikovaná v časopise Diabetes Care, právě toto koření je schopné snížit hladinu špatného cholesterolu o nemalých 27 %. Dlouhodobá konzumace skořice potom sníží krevní cukr až o třicet procent. Podle vědců je to právě skořice, která působí preventivně proti rozvoji cukrovky. Koření rovněž snižuje systolický a diastolický tlak.
Skvělý účinek proti rakovině
Aby toho nebylo málo, skořice významně redukuje také rizika rakoviny. Podle Národního ústavu v Indii se totiž může pochlubit protizánětlivými vlastnostmi. A jsou to přitom právě záněty, které často vedou k tomu, že se v těle rozvine rakovinové bujení.
Studie zveřejněná v časopise Science Heritage Journal informuje o tom, že skořice obzvlášť snižuje riziko rakoviny prsu a plic. Právě s kávou se tento efekt násobí, protože i u ní byly zjištěny podobné vlastnosti.
Foto: Shutterstock, zdroje: Coffee Affection, Food.ndtv