Máte rádi hranolky? Pokud ano, můžete si je usmažit doma. Uvidíte, že vám budou chutnat ještě víc, než v restauraci! Osvojte si trik, který vám zajistí, že budou chutné a křupavé.
Důležité jsou brambory
Významnou roli hraje to, z jakých brambor hranolky připravujete. Nevhodnější je použít brambory typu C, jelikož obsahují největší množství škrobu. Vyhněte se přípravě hranolek z nových brambor, nakonec by nebyly tak křupavé. Pokud neseženete varný typ C, použijte B. Co se týká množství, postačí na každou osobu 1 brambora. Brambory loupat nemusíte, ale důkladně je před přípravou vyčistěte. Nakrájejte je na hranolky o průměru 0,5 – 1 cm, je důležité, aby byly stejně velké. Před samotným smažením je namočte na 20 minut do vody, a následně osušte.
Smažené hranolky
Hranolky jdou připravovat více způsoby. Nejčastěji se smaží. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ji na 160 stupňů a vložte hranolky. Měly by být zcela ponořené. Smažte je 5 minut a pak je položte na papírové utěrky. Nechte 30 minut odpočinout a osmažte je podruhé. Tentokrát na 190 stupňů a podobnou dobu. Díky tomuto triku zůstanou krásně křupavé. Těsně po dosmažení je osolte. Podávejte je ještě teplé.
Hranolky pečené v troubě
Budete potřebovat méně oleje, budou tak o něco zdravější. Smícháte připravené brambory, několik lžic oleje a sůl, a rovnoměrně rozmístíte na plech s pečícím papírem. Můžete okořenit i bylinkami. Vložíte do trouby předehřáté na 220 stupňů, 20 minut opékáte, pak hranolky opatrně otočíte a dopékáte dalších 10 minut.
Příprava v mikrovlnce
Hranolky jdou připravovat i v mikrovlnce. Stačí je rozložit na talíř, pokapat olejem, osolit a zapnout mikrovlnku na nejvyšší výkon. Nechte je vařit 3 minuty, pak je otočte a zapněte mikrovlnku na dalších 3 – 6 minut. Pozor, pokud je přesušíte, budou tuhé a nebudou tak chutné.
Foto: Shutterstock, zdroj: Marthastewart