Máte pocit, že byste mohli v lednici uklízet snad každý týden, ale stejně je brzy špinavá a zapáchá? Abyste ji udrželi dlouhou dobu čistou, tohle udělejte při úklidu.
Lednička, která se pravidelně nečistí, kromě nepříjemného zápachu přináší i mnoho zdravotních rizik. Nedostatečně zabalené potraviny do prostoru denně přidají velké množství mikrobů. Abyste se vyvarovaly tvorbě nežádoucích patogenů, velký úklid provádějte jednou měsíčně a přidejte následující činnost jednou týdně.
Jak uklidit ledničku za 15 minut
Lednici vykliďte a důkladně ji vymyjte saponátem s octovou vodou a otřete všechny police a přihrádky. Použijte k odstranění skvrn i trochu jedlé sody, která povrch vybělí a stejně jako ocet pohlcuje pachy. Zkažené a prošlé potraviny vyhoďte a všechny suroviny zabalte, nebo dejte do uzavíratelných dóz. Pak si potraviny s blížícím se koncem data spotřeby uložte do přední části a dbejte na vhodné uspořádání. Dopředu dejte i to, z čeho budete vařit. Nezabere vám to víc než patnáct minut.
Usnadněte si práci
Vhodnou organizací prostoru v lednici ji uklidíte během čtvrt hodiny. Používejte dobře těsnící, vzduchotěsné, nejlépe skleněné nebo průhledné plastové nádoby pro uložení potravin. Při úklidu mnohem snadněji vyndáte stohovatelné nádoby než spoustu různých mističek a nevzhledných balíčků. Vhodně zorganizovaný prostor v lednici a transparentní nádoby vám zajistí neustálý přehled i rychlou manipulaci s potravinami.
Na co si dát pozor
Ovoce, hlavně banány a citrusy, přichází v chladničce o chuť. Zelenina, jako jsou brambory, cibule a česnek, patří na chladné a temné místo do spíže či sklepa. Pečivo v lednici ztrácí čerstvost. Ve spodní části ledničky je teplota nejnižší a zvyšuje se asi o 1 ºC s každou poličkou. Ve dveřích, které se otevírají, je teplota asi 11 °C. Do spodní části patří nemytá zelenina a ovoce, na první polici maso a ryby, na další salámy a uzeniny, nad ně mléčné produkty, jako jsou jogurty a sýry a nahoru hotová jídla.
Foto: Shutterstock, zdroj: Real Homes