Kuřecí řízky patří v mnoha rodinám k nejoblíbenějším pokrmům. Kombinace křupavého trojobalu a vláčného masa je skutečně neodolatelná. Když se naučíte trik se smetanou, budou řízky ještě lahodnější. Proč se používá?
Milujeme je všichni
Když se zeptáte dětí, co by si přály s sebou jako svačinu na výlet, často ihned vyhrknou: „Řízky!“ Tato potravina je přitom oblíbená nejen mezi dětmi. S chutí si je dáme i my, dospělí. Někdo miluje kombinaci s bramborovou kaší, jiný nedá dopustit na bramborový salát připravený dle rodinného receptu. Na cestách nám řízky chutnají i s obyčejným chlebem.
Někdy se nám řízky bohužel nepovedou
Někdy se můžeme snažit sebevíc a stejně se to stane – řízky jsou buď nedodělané, tuhé, spálené, nebo je maso již vysušené. A místo pochoutky si dáváme na svačinu houževnaté maso, které nám rozhodně nechutná. Přitom tomu lze velmi snadno předejít. Znáte trik se smetanou? Jdeme na to!
Marináda se postará o skvělý výsledek
Marináda, kterou si připravíte, se postará o výbornou vláčnost masa. Už nikdy se nestane, že by byly řízky vysušené nebo tuhé. Stačí přitom, abyste připravené maso nechali přes noc v zakysané smetaně, jogurtu nebo acidofilním mléce.
Marináda rozkládá kolagen v mase
Mase je tvořeno bílkovinami, mezi kterými najdete i kolagen. Jedná se o vláknitou, ale poměrně tvrdou strukturu. Když se maso smaží, kolagen se rozpadá. Podobně jako smažení přitom působí právě marinování.
Přímo ovlivnit kolagen, a tedy i tuhost masa, můžete díky citrónové šťávě, octu, nebo víně. Ještě více však na strukturu kolagenu působí něco zcela obyčejného – kyselina mléčná.
Stačí přes noc namočit ve smetaně
Když si nachystáte kuřecí řízky jeden den dopředu, nemusíte se již starat o jejich rozklepání. Dokonale se rozleží a budou vláčné.
Marináda je přitom velmi snadná: vložte maso do uzavíratelné nádoby a zalejte je acidofilním mlékem, zakysanou smetanou, jogurtem, nebo třeba podmáslím. Maso přitom musí vždy být do marinády zcela ponořeno. Nebojte se přidat ani koření, rozhodně to není na škodu. Nádobu s masem následně uzavřete a uložte do lednice.
Nyní už se můžete začít těšit. Přes noc se struktura masa naruší tak, že bude při smažení dokonale vláčné. O skvělou chuť je postaráno!
Foto: Shutterstock