Někdy se nám pod ruce dostane kus masa, o kterém už dopředu víme, že asi bude problém ho zpracovat tak, aby bylo měkké a chutné. Než abychom se s ním trápili nebo ho zbytečně vyhazovali, určitě se vyplatí vyzkoušet jednoduchý trik.
Jedlá soda – odpověď snad na všechny otázky v domácnosti
Jedlá soda je takový malý zázrak, který nám pomůže snad se vším. Často v domácnostech, především v těch, kde se nepoužívají chemické čisticí prostředky, slouží při úklidu.
Své využití však má samozřejmě i při vaření. A skvěle se hodí, když potřebujeme změkčit maso, o kterém se právem domníváme, že bude po uvaření „jako podešev“.
Stačí připravit roztok: na 100 ml vody dát lžičku jedlé sody a maso do tohoto roztoku na čtvrt hodinky naložit. U některých druhů mas (jehněčí, skopové, kůzlečí) navíc tato příprava zbaví maso typického nepříjemného zápachu.
Jakmile vyndáme maso ze sodného roztok, je třeba ho pořádně opláchnout.
Další tipy na změkčení masa
Obecně masu samozřejmě pomáhá, je-li před přípravou delší dobu naloženo. Ideální je naložit maso do oleje, který můžeme dochutit bylinkami nebo kořením a vytvořit si tak jednoduchou domácí marinádu – využít můžeme třeba česnek, rozmarýn, tymián nebo chilli.
Kuřecí a další jemná masa je možné nakládat do jogurtu, který je učiní krásně křehkými. K nakládání se také používá třeba sójová omáčka, která je velmi chutná v kombinaci s medem (jenž může být sám o sobě dobrou možností, do čeho maso naložit).
Naopak vyhnout byste se měli většině kupovaných marinád. Obvykle neobsahují kvalitní suroviny, jsou plné soli a konzervantů a jejich agresivní chuť zbytečně potlačuje a znehodnocuje chuť samotného masa.
Druhy masa, která mají problém se změknutím, by se neměly připravovat zprudka, ale naopak jim dopřát čas – dusit je nebo propékat pozvolna a na mírném plamenu.
Foto: Shutterstock
Jedlá soda je nesmysl, protože má odpornou chuť. Když naložit, tak do citronu nebo limetky, v nejhorším případě použít ocet. Mléčnou kyselinu asi totiž běžně doma nikdo nemá.
Jednou jsem tu blbost udělala – měla jsem kus masa ze starší kozy a maso vzdorovalo všemu, tak jsem do kastrolu v zoufalství přihodila dvě lžíce sody…no, jíst se to dalo, ale – bylo to nasládlé a tak maso nakonec skončilo ve špagetách s ajvarem a kečupem…na hraně poživatelnosti.
Nechť si tu sodu strčí někam… 😛
A už je to tu zas! To opisujete ty pitomosti jeden od druhého? Zcela nedávno tu byl článek se stejným doporučením – naložit maso do sody – to snad nemyslíte vážně 😛