Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své výhody. Jenže ořechy mají tendenci brzy žluknout, chytat plíseň a chutnají také molům. Prozradíme vám, jak a kam je uložit, aby vám vydržely jako čerstvé dlouhou dobu.
Bez ořechů se neobejdeme při pečení cukroví, koláčů, buchet a dalších dobrot. Abychom měli vlašské ořechy po ruce a nezabíraly nám moc místa, skladujeme je vyloupané a bez skořápek. Vyloupaná jádra se musí správně uložit. Vlašské ořechy obsahují prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Prospívají nervové soustavě a udrží paměť ve formě. Obsahují mnoho vitaminů i minerálů, které posilují imunitní systém.
Loupání ořechů
Můžete vylouskat ořechy louskáčkem. Správný louskáček by měl mít alespoň dva výkroje, aby si dokázal poradit s více druhy a velikostmi skořápek. Do louskáčku dávejte ořech spojem kolmo, nemusíte pak tak tlačit. Loupat lze i pomocí kleští sikovek. V místě, kde je skořápka spojená, přejeďte špičkou nože, trochu zatlačte a půjde lépe louskat. Použít můžete i lahev od šampusu nebo jiného nápoje a kladivo. Vezmete ořech do ruky, položte ho na hrdlo lahve, přidržte prsty a klepnete do něj opatrně kladívkem. Pak můžete odstranit skořápku bez poškození ořechu uvnitř. Ořechy můžete vložit i do utěrky, naklepnout kladívkem a doloupat v ruce.
Zavařování ořechů nasucho
Takto upravené ořechy vám vydrží i několik let. Zavařovat je můžete v hrnci, troubě, i mikrovlnce. Vyloupaná jádra nechte důkladně vyschnout, naskládejte je do důkladně vymytých a vysušených sklenic centimetr pod okraj. Do mikrovlnky vložte sklenici, zapněte ji na nejnižší výkon a 3 minuty. Vyndejte, uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte zatáhnout. Do hrnce vložte zavíčkované sklenice, které musí být zcela ponořené, aby nevyplavávaly a zatižte je. Zavařujte je 90 minut při teplotě 85 °C. Po vytáhnutí je nechte vychladnout, skladujte v suchu, chladnu a temnu.
Zamražení ořechů
Ořechy vám mražené vydrží i rok, nezmění vzhled ani kvalitu. Zmražená jádra můžete hned zpracovávat, drtit, sekat i mlít, aniž by musely rozmrznout. Do mrazáku se dají uložit celá i pomletá v těsnící uzavíratelné plastové krabičce nebo silném igelitovém sáčku. Po roce začínají ztrácet svou ořechovou chuť.
Skladování ořechů v lednici i ve spíži
V lednici vám ořechy vydrží až 4 měsíce. Aby nepřejímala okolní pachy, dejte je do vzduchotěsné nádoby nebo pevných igelitových sáčků se zipem. Můžete je nasypat do papírového sáčku a uzavřít do čisté a suché zavařovací sklenice nebo těsnící dózy na suchém, chladném a temném místě, kde vydrží několik týdnů.
Foto: Shutterstock