Naučte se smažit na špinavém oleji. Profíci prozradili trik, jak ho použít opakovaně

Většina lidí se obává použitého oleje, na kterém se už jednou smažilo. Považují ho za špinavý a zdraví velmi škodlivý. Ostatně, odborníci varují před používáním přesmažených olejů, protože jsou karcinogenní. V ideálním případě je skutečně lepší používat čerstvý olej, ale mohou nastat situace, kdy to není možné. Například smažíte či pečete velké množství jídla a olej vám dojde. V takovém případě pomůže jednoduchý trik, který zvládne úplně každý.

Hospodyňka si musí umět pomoci

Pravdou je, že na jedné dávce oleje byste smažit opakovaně neměli. Co ale dělat, když zjistíte, že v láhvi už žádný nezbývá a vy potřebujete dosmažit ještě spoustu masa? V takovém případě pomůže postup profesionálů. Potřebujete k tomu jednu ingredienci, kterou je kolagen, tedy želatina.

Kolagen neboli želatina představuje čistý a jemný klih. Získává se obvykle tím, že se vyvaří kůže, kosti, šlachy či další odpad z jatek, který je na želatinu bohatý. Po dosažení varu se kolagen změní na glutin, tedy látku se schopností rosolovatět. A právě kolagen je jedinečným pomocníkem, když potřebujete vyčistit špinavý přepálený olej.

Foto: Shutterstock

Jak vyčistit olej želatinou

Jakmile dokončíte smažení první dávky, je třeba nechat špinavý olej na pánvi znovu vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím uvařte trochu vody, kterou dejte do hrníčku nebo misky. Na čtvrt litru oleje budete potřebovat přibližně polovinu šálku vody. Do vody pak přisypte lžičku kolagenu v prášku a pořádně promíchejte, aby se obě ingredience dokonale propojily. Pak už zbývá pouze tuto směs přidat do oleje v pokojové teplotě a promíchat. Výsledek pak dejte do lednice a nechte několik hodin uležet.

Želatina dokáže natáhnou veškerou nečistotu z oleje na sebe. Použitý olej tedy skvěle vyčistí. Vznikne špinavá želatinová hmota a olej zůstane na povrchu. Ten můžete v případě potřeby znovu použít, zatímco želatinovou hmotu vyhoďte.

Pokud vám zbyla nějaká želatina v sáčku, nemusíte ji vyhazovat. Kolagen lze totiž použít také jako léčivou složku, která podporuje tvorbu žaludečních kyselin a regeneruje sliznici na stěnách žaludku. Také stimuluje správnou funkci střev.

Na závěr znovu zopakujme, že v ideálním případě byste neměli používat olej vícekrát. Tímto trikem si však lze pomoci, když není zbytí. Je to rozhodně lepší než smažit na špinavém oleji bez úpravy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cook’s Illustrated

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments