Snad neuplyne týden, aby nepřibyla nějaká vědecká studie potvrzující, že smažená jídla skutečně velmi škodí zdraví. Nejde tu už ani tak o to, že by tento fakt někdo zpochybňoval, jako spíše neustále se rozrůstající seznam problémů, jež může tato příprava pokrmů způsobovat. Někteří odborníci ostatně smažení označují za tichého zabijáka.
Smažené pokrmy jen tak nezmizí
Jakkoliv je toto vše velmi dobře známo, lidé smaženým pokrmům stále holdují ve velkém. Mnozí by sice chtěli, ale jednoduše se takových dobrot nedokáží vzdát, protože onu chuť jim nic jiného nenahradí. Sice se po konzumaci takového jídla cítí provinile a možná je jim i těžko, takže si říkají, že už nikdy více, ale přesto pak znovu neodolají.
Pravdou je, že nejlepší by bylo smažená jídla skutečně přestat jíst zcela. Kromě toho, že způsobují obezitu, také zvyšují cholesterol a významně přispívají k rakovinovým procesům v těle. Když ale vezmeme jako fakt to, že lidé smažené pokrmy budou jíst navzdory všem varováním, nezbývá než je začít připravovat co možná nejzdravěji a maximum rizik se pokusit eliminovat.
Bohužel právě v české kuchyni jsou smažené záležitosti naprostým standardem. Některé restaurace jsou na jejich přípravě dokonce založeny a prakticky si v nich nemůžete dát nic jiného. Jde pochopitelně o všechny ty řízky, smažené sýry, hranolky či krokety.
Jak smažit co nejšetrněji
Když už chcete jídlo smažit, je nutné se řídit několika základními opatřeními. Předně je třeba skoncovat se zlozvykem, kdy lidé smaží dokola na použitém oleji. V českých kuchyních je to bohužel stále standardem. Zkrátka se po osmažení jedné várky využije přepáleného oleje a vloží se do něj ještě další. Opravdoví “mistři” použijí olej hned několikrát. Tímto způsobem ale obrovsky roste karcinogenní potenciál takového jídla.
Obvykle se k takovému hříchu uchylujeme tehdy, když je třeba usmažit větší množství masa. Použití přepáleného oleje k tomu přímo svádí. Musíte však odolat a vždy použít olej čerstvý. Jen tak zabráníte vzniku látek, které skutečně citelně přispívají k rozvoji rakoviny v těle.
Důležitý je také výběr prostředku, na kterém budete smažit. Pakliže zvolíte takový olej, který se na smažení nehodí, sice jídlo nakonec usmažíte, ale rovněž vznikne zbytečně moc škodlivin. Proto je třeba vzít olej s vysokým kouřovým bodem. Hodí se k tomu například slunečnicový nebo řepkový. Ideální variantou je ale použití sádla.
V žádném případě ale nesmažte na oblíbeném olivovém oleji. Ten mnozí používají právě ve snaze udělat smažení zdravějším, ovšem docílí tak pravého opaku.
Foto: Shutterstock