Krůtí stehýnka či paličky jsou velkou oblibou v mnoha domácnostech. Takové maso je lehké, zdravé a ideální k obědu či večeři. Většinou stačí koupit dvě stehna a nají se z nich klidně i čtyřčlenná rodina, protože jejich velikost tomu odpovídá. Pokud ale plánujete připravit jen dvě porce pro dva strávníky, doporučujeme, abyste si zbylé maso schovali na následující den a připravili z něj například vynikající tortilly, pita chléb s masem a zeleninou nebo rizoto. Vyzkoušejte tento recept, který si zamiluje každý z nás.
Připravte si tyto suroviny
- 2 krůtí stehna či paličky
- 3 stroužky česneku
- 50 gramů uzeného špeku
- 1 větvička rozmarýnu
- 1 větvička oregana
- 1,5 lžíce másla
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
Nejdříve si vezměte maso a umyjte ho, osušte a nasolte. Odložte ho stranou a vezměte si špek, který nakrájíte na tenké plátečky. Dále oloupejte česnek, nakrájejte ho na malé podlouhlé kousky či obdélníky. Předehřejte si troubu na 200 ˚C. Nyní si vezměte krůtí stehna zpět a srolujte jejich kůži. Pod ní vložíte špek a kůži narovnáte zpět. Pokud budete chtít, nemusíte kůži rolovat, ale můžete na stehně vytvořit malé otvory, jednoduše maso naříznout a umístit zde špek a česnek. Ovšem, první volba je lepší, maso tak bude méně vysušené.
Jestliže jste zvolili první možnost, několikrát prořízněte kůži, abyste do ní umístili česnek, k němuž přidáte i zvolené bylinky a pepř. Nyní máte hotová a prošpikovaná stehna, která můžete upéct. Vložte je do skleněné pečící mísy, přidejte máslo a stehna mírně podlijte vodou. Teplotu nechte přibližně patnáct minut, aby se maso zatáhlo a uchovalo si šťavnatost. Po uplynulé době snižte teplotu na 180 ˚C a pečte přibližně jednu hodinu. Nezapomínejte stehna pravidelně polévat výpekem. Po upečení nechte maso pod alobalem či víkem ještě alespoň patnáct minut odpočívat. Následně oberte maso a odstraňte veškeré kosti a šlachy.
Podávat jej můžete s bramborovou kaší nebo rýží. Výtečné jídlo, na kterém si pochutná opravdu každý. Jestliže držíte dietu, místo špeku použijte pouze bylinky. Vyzkoušet můžete také hřebíček, který dodá výsledku lahodnou chuť.
Foto: Shutterstock