Naučte se tradiční kynuté buchty podle našich babiček. Zkuste makové, tvarohové nebo povidlové

Kynuté buchty patří k české klasice, na kterou mnozí kuchtíci i strávníci prostě nedají dopustit. Objevovaly se na svátečním stole už za našich babiček a prababiček a oblíbené jsou po zásluze dodnes. Jsou krásně nadýchané a jemné a plné lahodné náplně v podobě máku, tvarohu nebo povidel.

Tradiční dobrota pro malé i velké

Někdy se jim říká také „Honzovky“, protože právě tyhle buchty si bral do ranečku pohádkový Honza, když vyrážel do světa. Dneska si je spojujeme spíš s příjemným rodinným posezením po nedělním obědě nebo s nějakou tou oslavou. V mnoha rodinách se osvědčený recept předává z generace na generaci, ale začátečníci se někdy kynutého těsta zbytečně bojí. Patříte-li k nim, věřte, že k tomu není důvod. Prostě to vyzkoušejte a uvidíte, že bude výsledek určitě stát za to. Můžete se inspirovat třeba následující tradiční recepturou.

Recept na kynuté buchty

Suroviny

  • 50 g droždí
  • 200 g krupicového cukru
  • 700 ml mléka
  • 1500 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 20 g citronové kůry
  • 350 g másla
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání
  • 300 g náplně (mák, tvaroh nebo povidla)
Foto: Shutterstock

Postup přípravy

Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s trochou cukru a vlažného mléka. Přidejte i menší množství prosáté mouky. Vše lehce promíchejte a dejte do tepla nakynout.

Prosátou mouku smíchejte s vejcem, cukrem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Osolte špetkou soli a přidejte polovinu rozpuštěného másla a zbylé mléko. Nakonec dodejte i nakynutý kvásek. Vše poctivě promíchejte a hněťte tak dlouho, dokud vám nevznikne hezky spojité, hladké těsto. To zakryjte utěrkou a nechejte na teplém místě vykynout. Jakmile alespoň zdvojnásobí svůj objem, máte hotovo a můžete se pustit do samotných buchet.

Těsto rozválejte a rozdělte na dílky o rozměru zhruba čtyři na čtyři centimetry. Na každý čtvereček pak dejte lžičku vybrané náplně a buchty dobře zabalte, aby z nich během pečení nic nevyteklo. Skládejte je vedle sebe na pekáč vymaštěný máslem. Pomazat můžete i buchty z boku – budou se po upečení lépe oddělovat.

Nechte buchty na pekáči ještě půl hodinky vykynout a poté je pomastěte i shora. Pečte je ve středně rozehřáté troubě dozlatova asi třicet minut. Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments