Kynuté buchty patří k české klasice, na kterou mnozí kuchtíci i strávníci prostě nedají dopustit. Objevovaly se na svátečním stole už za našich babiček a prababiček a oblíbené jsou po zásluze dodnes. Jsou krásně nadýchané a jemné a plné lahodné náplně v podobě máku, tvarohu nebo povidel.
Tradiční dobrota pro malé i velké
Někdy se jim říká také „Honzovky“, protože právě tyhle buchty si bral do ranečku pohádkový Honza, když vyrážel do světa. Dneska si je spojujeme spíš s příjemným rodinným posezením po nedělním obědě nebo s nějakou tou oslavou. V mnoha rodinách se osvědčený recept předává z generace na generaci, ale začátečníci se někdy kynutého těsta zbytečně bojí. Patříte-li k nim, věřte, že k tomu není důvod. Prostě to vyzkoušejte a uvidíte, že bude výsledek určitě stát za to. Můžete se inspirovat třeba následující tradiční recepturou.
Recept na kynuté buchty
Suroviny
- 50 g droždí
- 200 g krupicového cukru
- 700 ml mléka
- 1500 g hladké mouky
- 3 vejce
- 20 g citronové kůry
- 350 g másla
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání
- 300 g náplně (mák, tvaroh nebo povidla)
Postup přípravy
Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s trochou cukru a vlažného mléka. Přidejte i menší množství prosáté mouky. Vše lehce promíchejte a dejte do tepla nakynout.
Prosátou mouku smíchejte s vejcem, cukrem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Osolte špetkou soli a přidejte polovinu rozpuštěného másla a zbylé mléko. Nakonec dodejte i nakynutý kvásek. Vše poctivě promíchejte a hněťte tak dlouho, dokud vám nevznikne hezky spojité, hladké těsto. To zakryjte utěrkou a nechejte na teplém místě vykynout. Jakmile alespoň zdvojnásobí svůj objem, máte hotovo a můžete se pustit do samotných buchet.
Těsto rozválejte a rozdělte na dílky o rozměru zhruba čtyři na čtyři centimetry. Na každý čtvereček pak dejte lžičku vybrané náplně a buchty dobře zabalte, aby z nich během pečení nic nevyteklo. Skládejte je vedle sebe na pekáč vymaštěný máslem. Pomazat můžete i buchty z boku – budou se po upečení lépe oddělovat.
Nechte buchty na pekáči ještě půl hodinky vykynout a poté je pomastěte i shora. Pečte je ve středně rozehřáté troubě dozlatova asi třicet minut. Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.
Foto: Shutterstock