Naučte se upéct perfektní a křupavé kuře. Lidé chybují stále v tom samém a ochuzují se tak o skvělou chuť

Když se někoho zeptáte, zda umí dobře připravit kuře, obvykle se na vás podívá s nevěřícím pohledem a řekne něco ve smyslu, že to přeci dokáže každý. Kuře patří mezi masa, které připravujeme nejčastěji, a tak se domníváme, že to už dokážeme perfektně. Pravdou je ale spíše to, že si v rámci rutiny neosvojíme ty správné postupy jako spíše chyby, v důsledku kterých potom kuře nechutná tak dobře, jak by chutnat mohlo a mělo.

Důležitý je výběr kuřete

Zní to jako klišé, ale není kuře jako kuře. Věc, která se jeví jako jasná, mnozí stále podceňují a dělají zásadní chybu už v tomto prvním kroku, tedy výběru vhodného masa. Kuřata v supermarketech jsou sice lákavě levná, ale vězte, že pocházejí z velkochovů a na kvalitě je to zkrátka znát.

Možná vás překvapí, že opravdu kvalitní kuře zase není tak drahé, jak se obáváte. Nemusí mít nejrůznější certifikáty a označení bio, byť to pochopitelně není na škodu. Tyto záležitosti ale cenu pochopitelně šponují výše.

Pokud chcete skutečně dobré kuře, poohlédněte se po nějakém malochovu, domácím chovu nebo prodeji ze dvora. Na vesnicích je to standard, ve městech už trochu složitější, ale hledání se určitě vyplatí. Na podobných místech máte takřka jistotu, že se nespletete. Čest farmářů jim nedovolí prodat nekvalitní kus, to by rychle skončili.

Když už musíte kupovat kuře v obchodě, rozhodně se alespoň držte základních pravidel. Ideální kousek by měl mít krásně narůžovělou barvu a neměl by být zapařený v igelitovém obalu.

Důležitý je už výběr samotného kuřete, nakupujte v menších chovech, nikoliv v supermarketech. / Foto: Shutterstock

Příprava kuřete na pečení

Poté, co kuře vyjmete z obalu, ho nezapomeňte řádně opláchnout pod tekoucí vodou, která by měla být vlažná. Pakliže narazíte vevnitř kuřete na žluč, vyřízněte ji. Může se stát, že na dobrém kuřeti budou ještě zbytky peří. Ty je pochopitelně třeba pečlivě vybrat, a to nejlépe pinzetou.

Kuře před přípravou dobře osušte a hlavně nezapomeňte pořádně osolit zevnitř i zvenku. Tím mu dáte základ chuti, kterou pak můžete ještě vyladit přidáním pepře a nejrůznějších koření.

Do pekáče, ve kterém budete kuře péct, se vyplatí vložit hodně nadrobno nakrájené cibule. Přidejte potom několik rozkrojených stroužků česneku. Následně vložte kuře tak, aby bylo na zádech a nezapomeňte podlít vodou.

Pečení kuřete

Troubu byste měli mít předehřátou na 230 stupňů Celsia. Do takto připravené trouby vložte přiklopený pekáč s kuřetem. O 25 minut později snižte teplotu na 180 stupňů Celsia a kuře otočte a přelijte výpekem. Poté znovu počkejte pětadvacet minut, abyste ho zase otočili. Po dalších deseti minutách můžete pokličku odklopit, přelít kuře výpekem a zadělat na opravdu křupavou kůrčičku, která nesmí u skvělého kuřete v žádném případě chybět a často představuje ten důležitý rozdíl. Kůrčičku vytvoříte nejlépe funkcí grilu na troubě, případně zvýšením teploty na dvě stě stupňů.

Dozlatova upečené kuře s dokonalou kůrčičkou. / Foto: Shutterstock

Poznat, kdy je hotovo

Podle šéfkuchaře Oliho Martina, vítěze britské verze soutěže MasterChef, je jednou z nejčastějších chyb, které se lidé při pečení kuřete dopouští, jeho vysušení. Většina domácích kuchařů kuře raději nechá v troubě déle, než aby riskovala, že ho podá syrové, což u kuřete pochopitelně představuje problém.

Lidé by si ale měli osvojit právě zkušenost, jak poznat, že je kuře už tak akorát. Po 40 minutách tak můžete krouživým pohybem oddělit stehenní kost od zbytku kuřete. Pakliže to jde, je hotovo. Připravenost kuřete můžete otestovat rovněž řezem, a to ideálně do stehna až ke kosti. Tak zjistíte, zda maso není stále růžové.

Poznat, kdy je kuře hotové a včas ho vyndat z trouby je zásadní. / Foto: Shutterstock

Tip – bylinky

Dokonalý koncert chutí u pečeného kuřete docílíte především s bylinkami. S nimi můžete různě experimentovat a vytvářet tak vlastní jedinečný recept, který zůstane ostatním utajen. Případně vsaďte na jistotu a před pečením ozvláštněte kuře tymiánem, rozmarýnem či šalvějí. Koření smíchejte s lehce rozteklým máslem. Tuto směs pak vetřete kuřeti pod kůži. Díky tomu nebudou prsa tak vysušená a navíc maso získá skvělou chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments