Doma připravované potraviny jsou pro zdraví prospěšné. Můžete si vybrat ingredience, které přidáte, a vyvarovat se zbytečných konzervantů a nechtěných „éček“. Navíc zpracujete i případné přebytky z vaší zahrádky. Připravit si tak můžete i domácí paštiku v masové nebo vegetariánské verzi.
Klasika našich svačinek
Každý z nás paštiku zná. Neobešla se bez ní žádná škola v přírodě, výlet na lodi nebo cesta pod stan. Tuto klasiku můžete velice snadno pozvednout a osvěžit. Vytvoříte z ní lahodný pokrm, který bude ozdobou pro návštěvy. Připravte si paštiku z kachních nebo kuřecích jater podle našeho receptu, nebo se inspirujte luštěninovou verzí.
Domácí kachní paštika
- asi 900 g kachních jater, můžou být i kuřecí
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 dcl červeného suchého vína, nebo bílého ke kuřecímu
- 150 g másla (z toho 50 g na finální zalití hotové paštiky)
- asi 100 ml smetany ke šlehání
- svazek čerstvého tymiánu
- 3 hrsti sušených brusinek
- 3 hrsti mandlových plátků
- sůl a čerstvě mletý pepř
Zbavte játra přebytečných blan a nakrájejte je na stejně velké kousky. Cibuli nakrájejte na kolečka, rozmačkejte nebo utřete česnek. Rozpusťte 100 g másla, cibuli na ní nechte jemně zesklovatět a na několik minut přidejte česnek. Nesmí se připálit, paštika by byla hořká. Na směs klaďte játra. Opékejte, dokud nebudou hezky hnědá. Podlijte je vínem a přidejte bylinky. Jakmile se alkohol vypaří, vše osolte a opepřete. Hotová játra musí lehce pružit, udrží si tak svou šťavnatost.
Celou směs nechte vychladnout, následně ji rozmixujte. Šťávu z pánve přidávejte postupně, aby nebyla paštika příliš řídká. Po rozmixování přisypte brusinky a mandle a přilijte smetanu, je třeba ohlídat konzistenci.
Pokud chcete uchovávat paštiku delší dobu, naplňte ji do sklenice a zalijte rozpuštěným máslem.
Luštěninová paštika
- 300-400 g zelené francouzské čočky
- olivový olej
- 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla
- 2 velké šalotky
- 250 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn, šalvěj a tymián
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžíce brandy
- citronová šťáva (podle chuti)
Uvařte čočku v osolené vodě. Připravte si oříškové máslo. Vložte ho do rendlíku a zlehka zahřívejte, jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu, měla by být světle hnědá. Na olivovém oleji opražte šalotku, přihoďte pokrájené žampiony, sekaný česnek a bylinky. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat, přilijte brandy a dosolte. Směs spolu s čočkou a vlašskými ořechy rozmixujte a pomalu přilévejte máslo. Podle chuti dosolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Tato paštika je výborná na opečený světlý chléb.
Dokonalá paštika z pečeného maso
Milujete paštiku, ale už méně holdujete drůbežím játrům či vegetariánské verzi. Klasikou zabijaček jsou paštiky z pečeného masa, které se hodí k chlebu nebo na jednohubky s kyselou okurkou
- 250 g vepřových jater
- 250 g vepřové plece
- 250 g vepřového bůčku
- 1,5 cibule
- 1 vejce
- 1 mrkev
- 6 stroužků česneku
- ½ lžíce sádla
- muškátový oříšek a květ
- skořice
- sůl a čerstvě mletý pepř
Vepřovou plec a bůček nakrájejte na kostky. Osolte je, opepřete a nechte péct půl hodiny na 160 °C. Maso by nemělo být příliš přepečené. Nakrájejte cibuli a mrkev, které orestujete na sádle. Po vychladnutí dejte maso i zeleninu do mixéru a pomelte. Následně omyjte syrová játra a rozmixujte spolu s cibulí a česnekem. Vše smíchejte dohromady s masem, přidejte vejce, výpek, sůl a koření. Vše plňte do sklenic a zavařujte hodinu na 85 °C.
Foto: Shutterstock