Nečekaně účinný nápoj. Srazí cholesterol i cukr v krvi najednou a velmi rychle

Pokud někdo onemocní cukrovkou druhého typu, je to již záležitost na celý život. Nemoc v podstatě znamená neustálý boj o kontrolu hladiny cukru v krvi pod kontrolou. Naštěstí však existují poměrně účinné zbraně v podobě potravin a nápojů, jež pomáhají krevní cukr srážet. A kromě toho mají i další zdravotní benefity, například na vysoký cholesterol.

Jak kontrolovat cukr v krvi

Cukrovka představuje chronickou nemoc, kdy buňky v těle nedokáží správně vstřebávat inzulin, který produkuje slinivka břišní. To je známo jako inzulinová rezistence. Hlavní rolí tohoto hormonu přitom je stabilizovat cukr v krvi. Pakliže tělo přichází o tento mechanismus, může cukr stoupnout na nebezpečné hodnoty a způsobit řadu komplikací.

Cílem příslušné diety pak je omezit inzulinovou rezistenci a také snížit hladinu cukru v krvi. Velmi nápomocný je v tomto ohledu zelený čaj, jak uvádí studie publikovaná v časopise Iranian Journal of Medical Sciences. Ta se zabývala právě efektem tohoto druhu čaje na omezení odmítání inzulinu lidským organismem.

Studie rozdělila účastníky do dvou skupin. Jedna pravidelně konzumovala zelený čaj, zatímco ta druhá dostávala ibiškový čaj. Rovněž jeho zdravotní efekt chtěli vědci zhodnotit.

Foto: Shutterstock

Hned dvě hrozby jednou ranou

Ukázalo se, že oba druhy čajů měly velmi příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. To samo o sobě představuje velký úspěch, protože vysoký cholesterol ucpává tepny a může způsobit mozkovou mrtvici nebo infarkt.

Zatímco však ibiškový čaj neměl příliš významný vliv na snížení krevního cukru, v případě zeleného čaje se dostavil i tento efekt. To je skvělé zjištění, protože pravidelná konzumace tohoto nápoje ovlivňuje hned dva velmi důležité faktory v těle. Čaj přitom může v tomto ohledu působit i preventivně a držet cholesterol i cukr v krvi pod kontrolou, aniž byste se museli příliš namáhat. Potvrzují se tak závěry dřívější studie.

Příznivé účinky jsou spojeny s vysokým obsahem polyfenolů v zeleném čaji. Jde o antioxidanty, které chrání před záněty a karcinogenními procesy v těle.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments