Nedávejte máslo do lednice. Zůstane vám krásně měkké, a přitom nežlukne. Jen dodržte jednu věc

Jestliže vám vadí, když vytáhnete z ledničky úplně ztuhlé máslo, které nejde roztírat, pak nejste sami. Nejjednodušší cestou je nechávat máslo mimo lednici, avšak tam hrozí, že se brzo zkazí. Existují však možnosti, jak ho uchovat dlouho čerstvé i mimo studený prostor lednice.

Jak to dělaly naše prababičky?

Prababičky si uměly samy stlouct máslo a zároveň ho udržet dlouho čerstvé, aniž by měly k dispozici vymoženosti moderních kuchyňských spotřebičů. Jak to dělaly?

Zkuste máslo prostě osolit. Pokud ho promícháte se solí, zůstane vám dlouho čerstvé i v případě, že ho nebudete skladovat v lednici. Sůl máslo zakonzervuje a vy ho budete moct kdykoli použít a bez obtíží si ho namazat na chleba.

Jedinou nevýhodou je, že si musíte dávat pozor, abyste ho nepoužili například do sladkého těsta nebo třeba pod marmeládu.

Foto: Shutterstock

Trochu jiná vodní lázeň

Pro uchování másla mimo lednici existují speciální nádoby, které využívají sílu vody. Je to vlastně taková vodní lázeň naruby. Do spodní části nádobky nalijete studenou vodu a do horní části vložíte máslo. Voda bude kolem másla udržovat konstantní teplotu a zpomalí tak proces jeho žluknutí, díky čemuž máslo vydrží delší dobu poživatelné. Nádobku umístěte na snadno dostupné, ale chladné místo, ať ho máte vždy po ruce.

Je to jednoduché řešení. Pozor si dávejte jenom na opravdu horké dny, kdy se zahřeje i voda a ani ona už nedokáže máslo udržet ve správné teplotě. Přestože voda nepřijde s máslem do přímého kontaktu, měli byste ji samozřejmě pravidelně vyměňovat.

Menšími baleními proti plýtvání

Některá másla už se dnes vyrábějí i v menších než čtvrtkilových baleních. Pokud se vám tedy často stává, že máslo nestihnete spotřebovat dřív, než se zkazí, zkuste nakupovat tyto menší kostky. Zabráníte tím plýtvání a nebudete doma zbytečně skladovat něco, se vám stejně zkazí.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
anedz vaneckova
anedz vaneckova
1 rok

Bylo by také dobré kdyby se vyrábělo máslo jako kdysi-osminka a mléko také půl litr